172

[Update] Robesin schrijft brief aan Kamer

Update Cohen: Rutte tast ambt aan. Pechtold: Premierschap Rutte verliest glans. Sap: Ronselen van stemmen verwerpelijk

Premier Mark Rutte moest dinsdag in een spoeddebat verantwoording afleggen voor het overleg dat hij vorige week op het Torentje voerde met het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin. Bij dit overleg was opvallend genoeg ook PVV-leider Geert Wilders aanwezig. Het dynamische duo probeerde Robesin te overtuigen op één van de coalitiepartijen te stemmen, om zodoende verzekerd te zijn van de restzetel en de meerderheid in de Eerste Kamer.

UPDATE

Het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin gaat een open brief aan de Tweede Kamer schrijven waarin hij ze ”haarfijn gaat uitleggen” wat hij vindt van alle commotie over zijn gesprek met premier Mark Rutte. Dat zei hij in een gesprek met Omroep Zeeland.

Robesin heeft met ergernis gekeken naar het debat in de Tweede Kamer. “Het was een mengelmoes van ongefundeerd wantrouwen, klinkklare leugens en nonsens uit de media. Wat over mij is gezegd, raakt kant noch wal.”

Premier Mark Rutte heeft het ambt van minister-president “aangetast” door met het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin in het Torentje te overleggen over steun aan het kabinet. Dat stelde PvdA-leider Job Cohen dinsdag in een spoeddebat in de Kamer, zo meldt BNR. Rutte houdt de functies van premier en van partijleider niet goed uit elkaar. Het gesprek dat Rutte, samen met PVV-leider Geert Wilders, in zijn werkkamer had met Robesin, was daarom volgens Cohen “ongewenst”.

Het gesprek geeft volgens Cohen bovendien aan dat het minderheidskabinet van VVD en CDA steeds meer weg heeft van een “houtje-touwtjeconstructie”, bijeen wordt gehouden met gedoogsteun van de PVV, de SGP en nu ook de Partij voor Zeeland.

D66, GroenLinks

Volgens D66-leider Alexander Pechtold gaat de glans “meer en meer” van Ruttes premierschap af. Pechtold stelde dat het Torentje geen dependance is van de VVD en dat Rutte zijn werkkamer gebruikt “als marktplaats voor partijpolitieke doelen is bedenkelijk”.
GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap noemde het “ronselen” van stemmen voor de Eerste Kamer “twee keer fout” en “rechtsstatelijk verwerpelijk”. Dat meldt De Pers

De Volkskrant schreef eerder:

Het plan was dat enkele 50Plus-Statenleden op de OSF zouden stemmen, zodat die met één zetel in de Eerste Kamer zou komen. In ruil daarvoor mocht de nummer 2 van 50Plus, Kees de Lange, de lijsttrekker zijn van de OSF. Maar afgelopen vrijdag, de dag na het gesprek op het Torentje, bleek opeens dat Robesin zijn stem niet aan de OSF geeft, maar aan één van de coalitiepartijen. Nu haalt de koepel van provinciale partijen de senaat niet, en haalt de coalitie wellicht een zeteltje meer. Een zetel die in de huidige politieke constellatie weleens doorslaggevend zou kunnen zijn.

De oppositiepartijen willen nu van Rutte weten wat er besproken is en of Robesin iets terugkrijgt in ruil voor zijn vriendendienst. In een reactie zegt de premier dat er geen enkele politie of inhoudelijke toezegging is gedaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (172)