149

[Update] ‘Rutte moet uit zijn laffe hok komen en PVV veroordelen’

Thomas von der Dunk reageert op heibel rond Arondeuslezing. Spreker René Boender trekt zich terug na intimiderende telefoontjes. Hero Brinkman, PVV-fractievoorzitter in Noord-Holland, speelt weer twijfelachtige rol

Trendwatcher René Boender had de Willem Arondéuslezing gewoon moeten houden. Dat zegt historicus Thomas von der Dunk, die vorig jaar de lezing zou houden. De speech van Von der Dunk ging niet door omdat de PVV bezwaar had. Ook nu was het de PVV die kritiek had op Boender. Hero Brinkman, PVV-Statenlid in Noord-Holland, noemde Boender een ‘klimaatgoeroe’ en een ‘graaier’. Boender zei geen zin te hebben om ‘in een politiek wespennest terecht te komen.’ Von der Dunk doet nu een beroep op premier Rutte om zich uit te spreken tegen dit soort gedrag van de PVV, zo meldt de Volkskrant.

Update vrijdag 11.00

Von der Dunk:

“Nu zie je precies hoe intimidatie van deze partij (PVV) werkt. De verloedering gaat sluipend. Ik vind het fout als de coalitiepartijen VVD en de CDA nu niet tot een veroordeling komen van hun gedoogpartner. Premier Rutte moet nu eens uit zijn laffe hok komen en niet steeds wegkijken om opportunistische motieven en uit angst voor ruzie met de PVV.

Hero Brinkman wil nu helemaal af van de Arondeuslezing in Noord-Holland laat hij weten via Twitter, hij vindt de herdenking van een verzetsheld maar ‘onzin’: 

Hoor net dat voorzitter Arondeuslezing vanmiddag gaat voorstellen opdracht terug te geven aan PS. Prima en ook gelijk stoppen met die onzin

Eerder

Boender heeft besloten de Willem Arondéuslezing niet te geven, omdat hij telefonisch wordt bedreigd. Dat meldt RTV Noord-Holland. De beslissing van Boender werd donderdagavond  bekend gemaakt tijdens een fractievergadering op het provinciehuis in Haarlem. De trendwatcher, die een lezing zou geven over sociale media, zou ook hebben afgezegd omdat er teveel negatieve publiciteit rondom hem en de lezing is ontstaan.

PVV-fractievoorzitter Hero Brinkman noemde Boender vorige maand een “graaier”, omdat hij een te hoge vergoeding voor de lezing zou vragen, zo meldt RTV Noord-Holland. Volgens Brinkman was dat 6.500 euro. De werkgroep die de lezing voorbereidde zegt echter dat er nog niet over een bedrag was gesproken, weet de Volkskrant.

Vorig jaar was er ook al controverse rondom de Arondéuslezing. Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk zou toen een lezing geven waarin hij onder meer de PVV vergeleek met de NSB. Die werd afgelast na klachten van de PVV. Von der Dunk hield toen een vervangende hagepreek vlakbij het provinciehuis in Haarlem. 

Brinkman reageerde vanavond op het nieuws via Twitter:

Boender ziet af van Arondeuslezing. Hij kreeg een onvriendelijk telefoontje. Vervelend voor hem maar hoop dat provincie lezing nu afblaast.

Een opmerking die hem van andere gebruikers van de sociale netwerksite op veel kritiek komt te staan.

De Arondéuslezing is een initiatief van Provinciale Staten van Noord-Holland ter herdenking van verzetsstrijder Willem Arondéus.

RTV Noord-Holland: Boender ziet af van Arondeuslezing

Volkskrant: Weer problemen met Arondeuslezing in Noord-Holland

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (149)