13

[Update] Saoedi’s, Bahreini en Jemeni de straat op

Politie Saoedi-Arabië schoot donderdagavond op betogers

[Update] In de Saoedische hoofdstad Riyad is de politie vrijdag massaal op de been uit vrees voor mogelijke demonstraties, zo meldt de Volkskrant. Ook in andere landen in de regio maken de autoriteiten zich op voor protesten na het vrijdaggebed. De Saoedische oproerpolitie opende donderdagavond al het vuur op een demonstrerende menigte in de oostelijke stad Qatif.

Hoewel de regering in Saoedi-Arabië elke vorm van protest heeft verboden, zijn ook in de oostelijke stad Hofuf ruim tweehonderd mensen aan het demonstreren. In het oosten wonen veel sjiieten en liggen belangrijke olievelden. De sjiieten eisen meer rechten, aldus de Volkskrant.
In buurland Bahrein hebben radicale organisaties aangekondigd naar het koninklijk paleis op te trekken. Hier eist de sjiitische meerderheid meer macht van de heersende soennitische minderheid.

In Jemen eist de oppositie het vertrek van president Ali Abdullah Saleh. Saleh is sinds 1978 aan de macht. Jemen is het armste land van de Arabische wereld.

In Koeweit gingen honderden statenloze Arabieren (zogeheten bidoons) de straat op. Ze eisten het staatsburgerschap. Er zijn ongeveer 100.000 bidoons en velen wonen al decennia in het land. De regering omschrijft ze als ‘illegalen’. Ze hebben geen recht op gezondheidszorg en onderwijs waardoor ze aan de onderkant van de samenleving blijven hangen.

De politie zet onder meer traangas in om de protesten te stoppen.

NRC meldde donderdag dat bij het hardhandige ingrijpen door de Saoedische oproerpolitie minstens één persoon gewond zou zijn geraakt. De betoging trok volgens de ooggetuige enkele honderden shi’ieten. Volgens NRC voelen de shi’ieten zich gediscrimineerd. Het bericht over de onrust in Qatif komt aan de vooravond van een voor vrijdag aangekondigde protestdag. Dan gaan in Riyadh en andere steden Saoedi’s de straat op om democratische hervormingen in het autoritaire koninkrijk te eisen.

Volkskrant: Demonstraties in Saoedi-Arabië, Bahrein en Jemen

Lees meer bij NRC: Saoedische politie schiet op “achtergestelde” shi’ieten

Geef een reactie

Laatste reacties (13)