73

UPDATE School Ede trekt selectieplan in na waarschuwing inspectie

Basisschool Ede wilde allochtone kindjes na verbouwing niet laten terugkeren

UPDATE De openbare basisschool Zuiderpoort in Ede ziet af van het plan om allochtone leerlingen niet te laten terugkeren na een verbouwing. De onderwijsinspectie zegt in te grijpen als de school werkelijk nog maar 20 procent allochtone kinderen toelaat. Dit is voor het schoolbestuur aanleiding om van het plan af te zien, zo meldt de NOS.

sitestat

Eerder

De Edese basisschool de Zuiderpoort wilde geen zwarte school meer zijn. ‘Witte’ kindjes importeren, zou je denken. Maar nee, de school besloot om, na een grote verbouwing, de ‘zwarte’ kindjes niet terug te laten de komen. De ouders pikken het niet, zo schreef het Algemeen Dagblad vanochtend.

Onlangs kregen de ouders te horen dat in januari 2013 de deuren van basisschool De Zuiderpoort tijdelijk dichtgaan. Alle ongeveer zeventig leerlingen, moeten dan naar een andere basisschool. Daarna werd duidelijk dat het schoolbestuur hen niet terug wil laten keren en er in het nieuwe gebouw vooral autochtone kinderen worden toegelaten. Het AD sprak met één van de moeders, Saeeda Mommand: 

‘Deze kinderen hebben toch ook de Nederlandse nationaliteit. Waarom mogen zij dan niet terug? Omdat er zo nodig witte kinderen in de klas moeten zitten? Dat kan ik toch niet uitleggen als het gebouw straks klaar is en ik er elke dag langsfiets met mijn kind? Dan groeien mijn kinderen alleen maar op met het gevoel dat ze gediscrimineerd worden.

Dat de ouders zich gediscrimineerd voelen, kan directeur Herman Blijk zich voorstellen. Toch is het volgens hem nodig om de samenstelling van de school te veranderen. De school moet witter, omdat de resultaten onder het landelijk gemiddelde liggen. Tot vorig jaar was De Zuiderpoort een zeer zwakke school. Nu scoort de school een voldoende, maar daar was volgens het bestuur een enorme inspanning voor nodig. En dat is niet vol te houden. De school wil daarom nog maar 20 procent allochtone leerlingen toelaten.

Maar met die opstelling nemen de ouders geen genoegen. “Ze willen de school twee keer zo groot maken. Waarom laten ze deze leerlingen dan niet gewoon terugkeren en vullen ze de rest van de plaatsen niet op met Nederlandse leerlingen?”, vraagt Saeeda Mommand zich af.

Lees meer bij het AD: Allochtonen geweerd na verbouwing school

De video is van EenVandaag: Allochtone kinderen niet meer welkom op hun school

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (73)