26

Update: SGP wijst fusie met CU van de hand

Voorzitter ChristenUnie voorziet fusie met SGP. Peter Blokhuis: 'Of willen we - en dan kijk ik ook naar het CDA - doorgaan als drie steeds zwakker wordende stemmetjes?'

De ChristenUnie zal op termijn samengaan met de SGP, dat verwacht althans scheidend voorzitter van de ChristenUnie Peter Blokhuis. In een interview met het Nederlands Dagblad erkent hij de verschillen, maar, zegt hij, de twee zullen elkaar nodig hebben om bijvoorbeeld het onderwijs op religieuze grond te behouden. Het CDA ziet hij niet als fusiepartner, omdat het die partij te veel gaat om het politieke midden en minder om een herkenbare christelijke politiek.

Update 14.30
NOS meldt: SGP-voorzitter Van Leeuwen wijst een samengaan af omdat de SGP rechts en de CU links van het midden staat. Voor meer samenwerking voelt Van Leeuwen wel.

De laatste jaren is de relatie tussen de CU en de SGP volgens Blokhuis enigszins bekoeld, vooral toen de ChristenUnie in de regering zat samen met het CDA en de PvdA. Maar voor de toekomst voorziet de scheidend voorzitter dat ze opnieuw de handen ineen zullen slaan om te overleven. 

Daartoe moeten de ChristenUnie en de SGP niet als een belangenclubje de samenleving dienen maar als “christenen voor Nederland”, vindt Blokhuis. “Of willen we – en dan kijk ik ook naar het CDA – doorgaan als drie steeds zwakker wordende stemmetjes?’ Blokhuis verwijst onder meer naar de ontwikkelingen in de achterban van de twee partijen, waar volgens hem in rap tempo sprake is van ontzuiling.

Samenvatting van het artikel in ND, bij Trouw: ‘ChristenUnie uiteindelijk met SGP samen’

Foto boven cc: Gerard Stolk

Op de foto voorpagina: SGP-fractievoorzitter Van der Staaij (l) en ChristenUnie-fractievoorzitter Slob in de Tweede Kamer

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)