55

[Update] Spekman (PvdA): Brief Leers bevat niets nieuws

Leers bezuinigt op rechtshulp asielzoekers. Volgens minister zijn er mensen die wel 'twintig jaar in een procedure zitten', ook na het generaal pardon.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asielbeleid, CDA) gaat bezuinigen op de rechtshulp voor asielzoekers. Hij wil hiermee voorkomen dat asielprocedures hem te lang gaan duren. De minister bezuinigt vooral op de vergoedingen voor asieladvocaten, zegt hij dinsdag in De Telegraaf.

“We hebben hier mensen zitten die al twintig jaar in procedure zitten. Daar moeten we echt een einde aan maken”, beweert Leers. Dit terwijl in 2007 bijna 28 duizend asielzoekers een verblijfsvergunning kregen, omdat de Tweede Kamer had ingestemd met een generaal pardon. Daardoor werden veel langslepende procedures in een klap beëindigd, zo meldt Trouw.

Leers vindt asielprocedures te duur worden. Advocaten krijgen nu volgens hem een zak geld om een vervolgprocedure te voeren. Leers beweert dat hij met zijn plannen 25 miljoen euro kan bezuinigen. De minister stuurt zijn beleidsvisie dinsdag naar de Tweede Kamer.
In januari kondigde Leers al aan dat asielzoekers hun verblijf in Nederland niet meer kunnen rekken door beroep aan te tekenen tegen de afwijzing van een herhaalde asielaanvraag. In zulke gevallen moeten ze de behandeling van de zaak in hun eigen land afwachten. Dat kwam hem op kritiek van Vluchtelingenwerk Nederland te staan. Directeur Dorine Manson wees erop dat asielzoekers bij terugkeer in een levensbedreigende situatie terecht kunnen komen.

Update 15.00

De brief die Leers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, bevat weinig nieuws. Dat vindt Kamerlid Hans Spekman van de grootste oppositiepartij PvdA, zo meldt Trouw.
“Heel veel voorstellen hebben we zelf al gedaan”, zei Spekman tijdens een campagnebijeenkomst, verwijzend naar het beleid van Leers’ voorganger Nebahat Albayrak (PvdA). Niettemin hoopt Spekman dat het lukt om de procedures voor in het belang van de asielzoekers te verkorten.

Trouw: Leers scherpt asielprocedure aan

Geef een reactie

Laatste reacties (55)