12

Update: Syrië weer online

Verbinding was 3 dagen verbroken ... Vingers wezen naar Assad ... Officiële websites gehost in VS ... Google opent Speak2Tweet

De Syrische hoofdstad Damascus heeft zaterdag weer internet, nadat dat bijna drie dagen afgesloten was geweest. Dat meldt Trouw op basis van berichten van het Franse persbureau AFP.

Update zaterdag
Trouw:

De afgelopen dagen waren er ondanks de slechte verbindingen veel bericht van gevechten in en rond Damascus. Onder meer het vliegveld van de hoofdstad lag onder vuur van rebellen. Veel internationale vluchten moesten daarom worden geannuleerd. Ook waren er meldingen van bombardementen op buitenwijken door het Syrische leger. 

Eerder
Voor de tweede dag op rij is geen internet- en telefoonverkeer mogelijk in Syrië. Dat melden verschillende media vrijdag. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zijn hoofdkwartier in Groot-Brittannië heeft, en het persagentschap AFP bevestigen dat internetverkeer en telecommunicatie in de hoofdstad onmogelijk zijn.

De Amerikaanse autoriteiten beschuldigden het regime van president Abbas er donderdag al van de communicatiemiddelen afgesloten te hebben. Zij deden dit op basis van berichten van de Syrische oppositiegroepen.

Ook de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zei dat het erop lijkt dat alle verbindingen in Syrië zijn afgesloten, zodat de buitenwereld niet weet wat er gebeurt. Niet alleen de vaste telefoonlijnen in het land zijn afgesloten, maar ook het mobiele telefoon netwerk, zo schrijft onder ander de Stentor.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering functioneren de communicatiesystemen die de oppositie heeft gekregen met steun van Washington nog wel.

Syrische website in VS gehost
Saillant is dat veel officiële Syrische website vanuit de VS gehost worden. De New York Times deed onderzoek toen bleek dat de sites vanuit het buitenland nog wel bereikbaar waren. Zo blijkt de website van SANA, de Syrische staatspersbureau, gehost door een bedrijf in Dallas. De bedrijven die de websites hosten zeiden tegenover de Amerikaanse krant dat ze deze offline zouden halen.

Slachtpartij
Activisten beschuldigen het regime ervan een “slachtpartij” voor te bereiden, maar de autoriteiten wijten de onderbreking aan “onderhoudswerkzaamheden”. Volgens het observatorium werd er de voorbije nacht zwaar gevochten nabij de luchthaven van Damascus. Een bron bij de luchthaven deelde evenwel mee dat de situatie vandaag normaal is, zo schrijft de Belgische krant De Morgen.

Ook de Volkskrant meldt dat er hevig wordt gevochten rond de Damascus en het vliegveld: 

De hoofdstad Damascus is echter nog steeds in handen van het regime, ook al zijn er al maanden opstanden in de buitenwijken. Deze week zijn de gevechten hier wel heviger dan ooit. (..)

Het Vrije Syrische Leger heeft bevestigd dat ze een groot offensief om de hoofdstad heeft gelanceerd en regeringstroepen lijken zich massaal op te maken voor de verdediging.

Gisteravond bevestigde het Syrische ministerie van Informatie op de staatstelevisie dat de weg naar de luchthaven, die donderdagochtend werd gesloten omwille van de gevechten, “beveiligd” is dankzij de tussenkomst van “competente strijdkrachten”.

Speak2Tweet
Google lanceerde twee jaar geleden, toen internet voor Egyptenaren werd afgesloten, de dienst Speak2Tweet. Mensen konden bellen naar een nummer, daar een bericht inspreken, en dat werd dan op Twitter geplaatst. Hetzelfde doet Google nu voor Syrie.

Google realiseert zich dat veel mensen ook geen telefoon zullen hebben, maar voor degenen die wel een telefoonverbinding hebben zijn verschillende nummers opengesteld.

New York Times: Official Syrian websites hosted in US

Volkskrant: Syrië zit volledig op slot – geen telefoon, geen internet

De Morgen:Voor tweede dag op rij geen internet- of telefoonverkeer in Damascus

De Stentor: VS: Syrië blokkeert internet en telefoon

Geef een reactie

Laatste reacties (12)