21

Update: Timmermans houdt kaken over Syrië stijf op elkaar

Rusland en Frankrijk staan lijnrecht tegenover elkaar … Ook binnen de Nederlandse Tweede Kamer heerst wantrouwen rondom Syrië kwestie

Diplomaten van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn druk in de weer een haalbare resolutie op te stellen over Syrië. Het lijkt ze vooralsnog niet te lukken een tekst op te stellen die kan rekenen op steun van de hele Veiligheidsraad. Rusland en Frankrijk staan nog steeds tegenover elkaar.

In New York onderhandelen de vijf permanente leden, de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk. De bedoeling is een resolutie op stellen die steun biedt aan de overeenkomst die de VS en Rusland afgelopen weekend hebben gesloten met Syrië over de ontmanteling van de chemische wapens. Met de VN-resolutie moet druk op Syrië uitgeoefend kunnen worden in die vorm dat mocht het Syrische bewind niet mee willen werken, er consequenties volgen.

Diplomaten melden nu dat het onduidelijk is of er binnenkort kan worden gestemd over een resolutie. De huidige ontwerp tekst houdt de deur naar militair ingrijpen nog op een kier open. Rusland weigert daar akkoord mee te gaan. De verwachting is dan ook dat Rusland tegen zal stemmen als de tekst onveranderd blijft. Bovendien houdt Rusland vol dat het regime van Assad niet schuldig is aan de gifgasaanval van 21 augustus. Frankrijk wil juist dat deze schuld nadrukkelijk wordt omschreven.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Ryabkov, stelt daarnaast dat de VN-inspecteurs die de gifgasaanval in de Syrische hoofdstad hebben onderzocht ‘gepolitiseerd, vooringenomen en een eenzijdig’ zijn. Hij noemt hun rapport ‘selectief en incompleet’. Dat meldt RTL.

Update 12.50

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) lijkt de Tweede Kamer niet te vertrouwen. Hij is niet van plan om geheime informatie van de Kamer te delen. Dat heeft hij middels een brief laten weten. De minister verwijt Kamerleden na de vorige briefing zich tegen de afspraken in, publiekelijk over de informatie te hebben uitgelaten. Bovendien zal een nieuwe briefing niets toevoegen aan de informatie de al met de Kamer is gedeeld, aldus Timmermans.

Sinds vorige week is de Kamer ervan overtuigd dat er op 21 augustus gifgas is ingezet tegen de burgerbevolking in Syrië. Met een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ is het Syrische regime daarvoor verantwoordelijk. De Tweede Kamer wil weten waarom Timmermans daar nu wel van overtuigd is, maar mag dat niet weten. Dat meldt RTL

Trouw: Syrië-resolutie bij VN lijkt nog ver weg

cc-foto: S Pahkrin

Geef een reactie

Laatste reacties (21)