44

Update: Top gezondheidszorg VS biedt geen doorbraak

Republikeinen vinden zorgverzekering voor 31 miljoen Amerikanen te duur. Zorgplan in hun ogen 'socialistisch' en 'on-Amerikaans'

Na ruim zeven uur topoverleg heeft de Amerikaanse president Barack Obama de Republikeinen donderdag niet kunnen winnen voor zijn omstreden plannen voor de gezondheidszorg. De hervorming zou 31 miljoen Amerikanen een zorgverzekering bieden. Maar de Republikeinen, en een enkele democraat, vinden de voorstellen van de Democraat Obama te duur en vrezen dat ze tot veel overheidsbemoeienis zouden leiden.


Het Witte Huis presenteerde maandag een herziening van het voorstel voor de hervorming van de gezondheidszorg. Het nieuwe plan kost 950 miljard dollar (bijna 700 miljard euro) in de komende tien jaar. Obama hield donderdag met tientallen Republikeinen en Democraten overleg over zijn plannen. Dit meldt onder andere De Volkskrant.

Obama opende de sessie, die live op Amerikaanse televisie wordt uitgezonden, door te zeggen dat de ingrijpende hervorming van het huidige “gemankeerde” zorgstelstel “urgent” en “noodzakelijk” is. Waar politici zich richten op stimulering van de economie, zo zei Obama, moeten zij ook aandacht besteden aan “een van de grootste zwaktes in onze economie”, aldus NRC.

De Democratische president waarschuwde in zijn openingstoespraak, die op televisie werd uitgezonden, voor “politiek theater”, zo meldt de Volkskrant. De Republikeinen hekelen de in hun ogen socialistische en on-Amerikaanse plannen, die tot veel overheidsbemoeienis zouden leiden. Ook meerdere Democratische politici zijn tegen de voorstellen van hun president.

Foto: Jurvetson (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (44)