190

Update Toulouse: Politie ontkent arrestatie verdachte

Mohamed Merah (24) noemt zich jihadist en claimt banden met Al-Qaida te hebben. Politie belegerde sinds vannacht woning verdachte moordenaar van schoolkinderen, leraar en militairen

De Franse politie ontkent berichten dat de verdachte van zeven moorden in Toulouse is aangehouden, meldt de NOS nu. Franse media meldden vanmiddag dat de 24-jarige man was gearresteerd.


Volgens de Volkskrant was het een woordvoerder van de politie in Toulouse die bekend maakte dat de verdachte van een serie moorden was gearresteerd. Dat krant baseerde dit op berichtgeving van de Franse persbureaus. Volgens de politie is de schutter de 24-jarige Mohammed Merah, een Fransman van Algerijnse origine. De politie is er wel van overtuigd dat hij drie militairen, drie kinderen en een rabbi heeft vermoord in de afgelopen dagen. Merah heeft gezegd tot het terreurnetwerk Al-Qaida te behoren.

De politie bestormde vanmorgen vroeg een woning in Toulouse in de klopjacht op de verdachte. Volgens de Volkskrant heeft de vermoedelijke dader van de schietpartijen gezegd eerder vanmorgen dat hij zich later op de dag over zou willen geven. De man had een pistool uit het raam gegooid in ruil voor een ‘communicatiemiddel’. Minister Guéant van Binnenlandse Zaken zei eerder dat de politie de man levend wilde aanhouden.

Merah heeft al meerdere misdaden op Franse bodem begaan, sommige met geweld. Hij werd eind 2010 al eens gearresteerd in Kandahar, Afghanistan. Het hoofd van de gevangenisautoriteiten in Kandahar heeft vanmorgen bevestigd dat Merah in Afghanistan tot drie jaar cel veroordeeld was, maar wist te ontsnappen voor hij zijn volledige straf had uitgezeten. De man kon in 2008 tijdens een gevangenisopstand met behulp van de Taliban ontkomen. Hij was veroordeeld voor het plaatsen van bommen in Kandahar stad. Volgens minister Guéant werd Merah ‘al jaren’ gevolgd door de cel anti-terrorisme van de Franse politie.
Volgens Guéant beschouwt de verdachte zich als jihadist en wilde hij  de dood van Palestijnse kinderen wreken. Hij zou eerder bij twee aanslagen ook drie Franse militairen hebben doodgeschoten, uit onvrede over de Franse militaire aanwezigheid in Afghanistan. De verdachte is een bekende van de binnenlandse veiligheidsdienst DCRI.

Eerder

Een speciale eenheid van de Franse politie is woensdag bezig geweest de verdachte van de aanslag bij de joodse school te overmeesteren.

De slachtoffers, waaronder drie schoolkinderen, werden van dichtbij door het hoofd geschoten. Volgens getuigen droeg de moordenaar een camera bij zich en legde hij de moorden vast. Op internet wordt daarom gezocht naar beelden van de terreurdaden.

Het Franse persbureau AFP meldt dat het gebruik van de camera als advies voorkomt in het beruchte manifest van Anders Behring Breivik, de extreem-rechtse terrorist die in Noorwegen afgelopen zomer 77 mensen, waaronder tientallen linkse jongeren, afslachtte.

In zijn manifest adviseerde Breivik een ieder die zijn daden wilde imiteren een speciale camera mee te nemen en de aanslagen te filmen. “Deze extreem kleine en lichtgewicht camera wordt gebruikt om je operatie vast te leggen,” schrijft Breivik in het online manifest dat hij aan meer dan duizend mensen mailde kort voor hij zijn terreurdaad uitvoerde. In zeker 74 van de gevallen ging het om mail-adressen in Frankrijk.

Kijk hier voor live-beelden uit Toulouse.

Volkskrant: Verdachte schietpartij Toulouse gearresteerd

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (190)