48

UPDATE: Uitzettingen naar Irak voorlopig van de baan

Europees Hof voor de Rechten van de Mens verbiedt uitzettingen naar Irak. Minister Leers van Immigratie en Asiel legt zich bij uitspraak neer

Nederland gaat door met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Irak, ondanks de veiligheidssituatie in het land. Die wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken al jaren als “zorgwekkend” gekwalificeerd. In de Tweede Kamer kreeg minister Leers van Immigratie en Asiel een nipte meerderheid voor zijn besluit. Dat meldt Trouw dinsdag.

De situatie in het land is niet zo onveilig dat Irakezen niet kunnen worden teruggestuurd. Dat schreef minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt Trouw.

Leers baseerde zijn standpunt op een nieuw ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vorige week werd gepubliceerd. De veiligheidssituatie is al jaren ‘zorgwekkend’ hoewel het sinds 2006 beter gaat, meldt het departement. Het afgelopen halfjaar kan niet worden gesproken van een ‘verbetering of verslechtering’. 

Dit standpunt kwam de minister dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer op forse kritiek te staan van vrijwel de voltallige oppositie. SP, PvdA, D66, GroenLinks en de PvdD steunden een motie van Joël Voordewind van de ChristenUnie om voorlopig geen Irakezen terug te sturen, maar deze werd toch verworpen met 73 tegen 70 stemmen.

UPDATE 23.00
De NOS meldt dat Nederland van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voorlopig geen vluchtelingen terugsturen naar Irak. Minister Leers voor Immigratie en Asiel zegt zich neer te leggen bij deze voorlopige uitspraak van het hof.

Over ruim drie weken doet het Hof een definitieve uitspraak in de zaak. 

Lees meer bij Trouw: Verdeelde Kamer stuurt Iraakse asielzoekers terug

Foto: Leden van Amnesty International houden dinsdag op het Plein in Den Haag een picket-line tegen gedwongen uitzettingen van afgewezen asielzoekers naar Irak. De mensenrechtenorganisatie roept de Tweede Kamer op om minister Gerd Leers alle gedwongen uitzettingen naar Irak onmiddellijk te laten staken

Geef een reactie

Laatste reacties (48)