209

Update: Verhagen wilde CDA leiden, Peetoom blokkeerde dat

CDA-leider maakte woensdag bekend dat hij zijn gedecimeerde partij wil overdragen aan nieuwe lijsttrekker ... Besluit oogst respect en verwondering

CDA-voorzitter Ruth Peetoom heeft eind vorig jaar verhinderd dat Maxime Verhagen partijleider zou worden. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.
De Eerste Kamerfractie van de partij, onder leiding van Elco Brinkman, heeft officieel gevraagd vicepremier Verhagen voor te dragen. Peetoom weigerde dit echter.

Update ‘Verhagen wilde wel partijleider worden’
Verhagen heeft zijn ambitie nooit hardop geuit, meldt NRC, maar hij wilde wel partijleider worden. Dat zeggen bronnen binnen de partijtop tegen de krant. Peetoom ging niet in op het verzoek omdat zij vindt dat het CDA eerst zelf moet weten waar de partij voor staat. Pas daarna kan iemand gezocht worden om die nieuwe lijn uit te dragen.

Eerder

Maxime Verhagen zei woensdag in een interview met Elsevier dat hij geen CDA-lijsttrekker zal zijn bij volgende verkiezingen. Als reden gaf hij zijn slechte imago, dat steeds tegen het CDA zou worden gebruikt. De partij is op meerdere fronten verdeeld en laat in de peilingen een flinke daling zien. Verhagen hoopt dat de partij zich door een lijsttrekkersverkiezing weer zal herstellen.
Verhagen wil ruimte scheppen voor een nieuwe leider. Deze moet een einde zien te maken aan de verdeeldheid binnen de partij. De nieuwe leider moet door middel van een lijsttrekkersverkiezing aan het roer komen. Verhagen zegt zich niet kandidaat te zullen stellen, maar tot dan blijft hij samen met CDA-voorzitter Ruth Peetoom en CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma ‘als tussenpaus’ het CDA aanvoeren.

Verhagen meent dat een lijsttrekkersverkiezing beter past ‘in deze tijd’. De PvdA en de VVD herstelden zich eerder van verkiezingsverliezen nadat de leden zelf een nieuwe leider konden aanwijzen (Wouter Bos en Mark Rutte). Verhagen hoopt nu dat dit ook bij het CDA zal werken.

De eerste reacties komen uit de christelijke hoek. Zo twittert André Rouvoet:

Moedig besluit! “@NUnl: Verhagen wil geen CDA-leider worden: op.nu.nl/xe3sCd

Ook Jack de Vries noemt het een moedig besluit:

Moedig besluit van Verhagen. Kiest voor belang van de partij. Dat tekent hem. Beeld doet geen recht aan de werkelijkheid. #respect

NOS-verslaggever Ron Fresen vraagt zich af:

De vraag is wat deze “vroege” aankondiging van @MaximeVerhagen betekent voor zijn gezag in de #CDA top? En wie staat daar op? Dat kan als verkiezingen nog wegblijven niet te snel Een nieuwe leider kies je idealiter vlak voor verkiezingen. Dus CDA lang zonder?

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans betuigt op Facebook respect

het moet gezegd: hij ziet zijn zwakheden onder ogen en trekt daaruit de voor een machtspoliticus moeilijkste conclusie. daar heb ik respect voor.

Elsevier: Maxime Verhagen in Elsevier: Ik wil géén CDA-leider worden

NRC: Peetoom blokkeerde Verhagen als partijleider

Geef een reactie

Laatste reacties (209)