48

[Update] Voedsel raakt op in Libië

Libië uit VN-Mensenrechtenraad gezet... VN Wereldvoedselprogramma roept om humanitaire hulp... 'Oost-Libische stad Brega weer in handen van verzet' ... Eerder leek Khadaffi de stad in handen te hebben ...

[Update] De VN-Mensenrechtenraad heeft Libië unaniem uit de raad gezet. Naar schatting zijn er intussen zo’n 140.000 mensen Libië ontvlucht. Verslaggever Hans Jaap Melissen (Wereldomroep) volgt de ontwikkelingen vanuit het plaatsje Brega.

Bekijk hier de livefeed van de NOS.

In het aanhoudend onrustige Libië raken voedselvoorraden in hoog tempo op. Dat meldde het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties woensdag. De organisatie roept op tot snelle humanitaire hulp. Het Wereldvoedselprogramma begint zelf een operatie om 2,7 miljoen mensen voedsel te voorzien.

“We plannen een noodoperatie van drie maanden”, aldus directrice Josette Sheeran op de website van het Wereldvoedselprogramma. De hulp komt niet alleen in Libië terecht, maar ook in Tunesië en Egypte. Daar zijn veel vluchtelingen.

De Oost-Libische stad Brega is weer in handen van de opstandelingen. Dat meldt de Arabische televisiezender Al Jazeera. Eerder berichtte de zender dat de stad was ingenomen door het nog aan Khadaffi getrouwe deel van het leger. Volgens Al Jazeera probeert de luchtmacht ook het verzet in het nabij gelegen Ajdabiyah met bombardementen te breken.

Bij de Libische oppositie gaan inmiddels ook de eerste stemmen op om het buitenland toch om militaire hulp te vragen, nadat eerder was gezegd dat “het Libische volk” de strijd wel alleen af kon. De Britse premier Cameron heeft zijn eerdere pleidooi voor het instellen van een ‘no-fly zone’ boven Libië echter alweer ingetrokken, aldus The Guardian. Dat deed hij nadat de Amerikaanse regering kritiek had geuit op het plan.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)