105

Update: Zorgen GroenLinks over missie eerder toegenomen

LIVE Hulporganisaties zien niets in missie. Afghanen pleiten in Kamer voor politie-trainingsmissie. 28 deskundigen uit binnen- en buitenland spreken zich uit over kabinetsplan

De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting over het kabinetsplan om een politie-trainingsmissie naar Afghanistan te sturen. Bij de hoorzitting komen 28 deskundigen uit binnen- en buitenland aan het woord. Dat meldt de NOS. De zitting is hier live te volgen.


UPDATE
De zorgen bij GroenLinks over een politietrainingsmissie in Kunduz zijn eerder toe- dan afgenomen. Dat zei GroenLinks-fractievoorzitter Sap in de marge van de hoorzitting in de Kamer, zo meldt de NOS:

Volgens Sap zijn die zorgen gebaseerd op vertrouwelijke stukken die ze heeft ingezien van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Sap zei ook dat het weinig nut heeft om Afghaanse politiemensen op te leiden als die daarna bij gevechten van het leger worden ingezet. Voor het kabinet is steun van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie cruciaal, omdat er anders geen meerderheid is voor de missie.

De hulporganisaties Healthnet TPO en Cordaid zeiden op hun beurt zien niets in de beoogde politietrainingsmissie van Nederland in Noord-Afghanistan. Dat meldt De Pers. Ze vinden de gewapende inzet van de afgelopen jaren niet de goede manier om veiligheid in het land te bereiken. Als het alleen gaat om steun bij de opleiding van civiele agenten kan dat nog wel een positief effect opleveren.

Afghaanse afgevaardigden kwamen vanochtend als eerste aan het woord. Minister Mohammadi vindt de missie belangrijk omdat volgens hem de internationale troepen pas weg kunnen als de Afghaanse politie zelfstandig kan functioneren. Daarvoor is uitbreiden en versterking van het zijn politie apparaat van levensbelang. “De Afghanen zullen Nederland eeuwig dankbaar zijn.”

De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Bismillah Khan Mohammadi heeft er bij de Kamerleden op aangedrongen om in te stemmen met de trainingsmissie naar Afghanistan. Hij noemt die van ‘levensbelang’.

Mohammadi wees er op dat de veiligheid in grote delen van Afghanistan het afgelopen jaar sterk is verbeterd. Hij zei dat de Taliban en criminelen steeds meer druk voelen. De Nederlanders hoeven volgens hem niet te vrezen dat politietrainers betrokken zullen worden bij andere acties.

Bij de hoorzitting komen 28 deskundigen uit binnen- en buitenland aan het woord. De zitting is vanochtend om 10.00 begonnen en duurt tot 19.30 uur. Kamerleden krijgen zo de gelegenheid om nog extra informatie in te winnen voor het kamerdebat aanstaande woensdag. De dag er na zal de Kamer een definitief oordeel uitspreken over de trainingsmissie naar Afghanistan.

Lees meer bij de NOS: Afghanen: stuur Nederlandse militairen

De Pers: Hulporganisaties zien missie niet zitten

Geef een reactie

Laatste reacties (105)