46

Update: Zorgoverleg afgeketst

Kabinet, werkgevers en bonden worden het niet eens over baanverlies thuiszorg

Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn er vrijdagavond niet in geslaagd een zorgakkoord te sluiten. Dat heeft een woordvoerder van minister Edith Schippers van Volksgezondheid gemeld. Wanneer het gesprek verder gaat is onbekend, schrijft Trouw. Het grootste struikelblok was het dreigende verlies van 100 duizend banen in de thuiszorg.

Edith  Schippers VVD
Eerder op de dag werd al duidelijk dat de gesprekken moeizaam verliepen. Toch werd geprobeerd vrijdag nog tot resultaat te komen. Als er geen akkoord voor de zorg komt, wankelt ook het sociaal akkoord dat vorige week maandag tussen het kabinet en de sociale partner is gesloten.

Zaterdag beslist de Federatieraad van de vakcentrale FNV, waarin de voorzitters van alle aangesloten bonden zitten, over het sociaal akkoord. De Abvakabo, een van de grootste FNV-bonden, zei eerder tegen dit akkoord te stemmen als er niets zou worden gedaan aan het dreigende banenverlies in de thuiszorg. Daar staan 100 duizend banen op de tocht door de bezuinigingen die het kabinet de gemeenten wil opleggen.

Er is gesproken over een vrijwillige nullijn voor medewerkers in de thuiszorg in ruil voor behoud van werkgelegenheid. Minister Schippers van Volksgezondheid kwam vrijdag met een voorstel dat het banenverlies zou beperken tot 70 duizend. De vakbond sprak van een belangrijke stap, maar ‘natuurlijk nog lang niet genoeg’.

Eigen voorstel

Abvakabo FNV zegt zelf een voorstel te hebben gedaan waarbij de thuiszorg zonder extra kosten voor het kabinet overeind kan blijven. In een persbericht zegt de bond kan dit door 0,3 procent van de loonstijging in de zorg terug te laten vloeien:

Hiermee kan de thuiszorg worden gered en kunnen cliënten hun zorg behouden. Ook blijft er geld over om andere problemen in de zorg op te lossen, bijvoorbeeld problemen die ontstaan door het afschaffen van de dagbesteding, het sluiten van verzorgingshuizen en gehandicaptenzorginstellingen.

Het kabinet stelde eerder aan de vakbonden voor om slechts een kwart extra thuiszorg overeind te houden. Dit zou dan voor het grootste deel ook door de werknemers betaald moeten worden. Dit zou nog steeds een banenverlies betekenen voor 65.000 mensen, wat voor Abvakabo FNV niet acceptabel is. Met het voorstel van Abvakabo FNV kan 80% van de thuiszorg overeind blijven. En door de afspraken in het sociaal akkoord kunnen gedwongen ontslagen voorkomen worden.

Eerder

Enkele dagen wordt tussen kabinet, thuiszorgorganisaties en bonden overlegd over het dreigende banenverlies in de thuiszorg, dat wordt veroorzaakt door de bezuinigingsplannen van het kabinet, welke juist de werkloosheidcijfers van Nederland wil verbeteren.

Ingewijden spreken inmiddels van een vrijwillige nullijn voor medewerkers in de thuiszorg, in ruil voor het behoud van werk. Naar verwachting worden de onderhandelingen uiterlijk morgenochtend afgerond. De vakcentrale FNV beslist dan over het sociaal akkoord.

De Volkskrant: FNV: Schippers schrapt minder banen in thuiszorg

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (46)