Laatste update 13 maart 2019, 09:35
135

Urker jongeren beroepen zich op Wilders bij etnisch geweld

Op Urk zijn maandagavond tientallen jongeren het huis van een Nederlands-Marokkaans gezin binnengedrongen en hebben daar de 18-jarige zoon aangevallen. De moeder werd tegen de grond gewerkt en ook de dochter kreeg klappen. Tijdens de aanval riepen de jongeren ‘Geertje Wilders’. De politie moest in groten getale uitrukken en ook werd een verslaggever van Omroep Flevoland belaagd en bedreigd.

Het AD meldt dat het op Urk uit de hand liep nadat het slachtoffer ‘vervelend’ had gedaan tegen de vriendin van een plaatsgenoot. ‘Dat moet je niet doen als Marokkaan, dan heb je de poppen aan het dansen op Urk,’ laat een omwonende weten. Het slachtoffer, geboren en getogen op Urk vertelt een heel ander verhaal. Hij werd twee jaar geleden mishandeld en deed aangifte. Op Urk gaat sindsdien het verhaal rond dat het gezin een riante schadevergoeding heeft ontvangen waarvan ze de vader een dure auto heeft gekocht. De vader laat weten: ‘Ik heb hard gewerkt voor die auto! We hebben nooit meer iets gehoord van de politie na die aangifte’.

Dat het verhaal van het slachtoffer aannemelijk is, wordt duidelijk uit WhatApp-berichten die al de hele dag over hem rondgingen. Daarin wordt de zogenaamde schadevergoeding genoemd, maar ook wordt er afgesproken hem te grazen te nemen én de jongeren waarschuwen elkaar niet te filmen, ‘want dan ben ik weer de lul’. ‘Bewijs wissen’, reageert een ander. Later op de dag werd het slachtoffer achtervolgd, waarna hij besloot te schuilen in een snackbar. Een agent bracht hem vervolgens thuis, maar daar stond niet veel later alsnog een woeste menigte voor de deur.

Op sociale media zijn beelden verschenen waarop te zien is hoe er veel agenten op de been zijn, gewapend met wapenstok. Diverse straten werden ontruimd en afgezet. De jongeren gooiden met stenen en vuurwerk. Bij een verslaggever van Omroep Flevoland werd een rookbom in de auto gegooid en zijn apparatuur werd uit de auto gehaald. Ook werd hij met vuurwerk bekogeld en werd hem verteld het dorp te verlaten. Zowel het belaagde gezin als Omroep Flevoland doen aangifte. De burgemeester van Urk Pieter van Maaren heeft de aanvallen ‘volstrekt ontoelaatbaar’ genoemd.

Geef een reactie

Laatste reacties (135)