23

Uruguay legaliseert als eerste ter wereld wiet van productie tot verkoop

Uruguay experimenteert met de volledige legalisering van de productie en verkoop van wiet. Het land start woensdag de proef met marihuana en is daarmee het eerste land ter wereld dat wiet volledig legaliseert en reguleert.

Een groep van 4.711 mensen heeft zich aangemeld om mee te doen met de test. Zij kunnen vanaf woensdag maximaal tien gram wiet per week bij een apotheek kopen voor privégebruik. Volgens de overheid van Uruguay gaat het vooral om mensen tussen de 33 en de 40 jaar oud.

Er worden twee verschillende soorten wiet verkocht, á 1,14 euro per gram. De overheid heeft ervoor gekozen om de wiet voor minder geld te verkopen dan de prijs die op de zwarte markt gangbaar is, om de macht van drugsbendes op die manier terug te dringen. Cannabistoerisme wordt door Uruguay ontmoedigd, doordat alleen mensen met een verblijfsvergunning en inwoners van het land mee mogen doen aan de proef.

Sinds 2013 mochten inwoners van Uruguay al zelf wietplanten in huis hebben en was het roken van wiet ook al op bepaalde plekken toegestaan. Dit werd gereguleerd met het afgeven van vergunningen voor het bezitten van planten en de uitbaterij van speciale rookclubs.

Er zijn ook twijfels. Zo is onduidelijk hoe lucratief de verkoop van de wiet zal zijn, maken sommige apothekers zich zorgen over toename van diefstal, en is onduidelijk of de overheidswiet wel even sterk en lekker is als de illegale variant.

Bron: AD

Geef een reactie

Laatste reacties (23)