65

Utrecht en Rotterdam negeren Tweede Kamer, houden vast aan milieuzones

VVD vindt schonere lucht in binnensteden niet van belang, krijgt Tweede Kamer achter zich

Donderdag werd in de Tweede Kamer gestemd over de zogenoemde milieuzones. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van de gebieden in steden waar oude bestel- en dieselauto’s worden geweerd. Maar de gemeenten zetten door. Rotterdam en Utrecht zijn niet van plan te luisteren naar de Tweede Kamer.

Sinds 1 mei dit jaar geldt in het centrum van Utrecht een verbod op dieselauto’s ouder dan 15 jaar. Rotterdam volgt dat voorbeeld per 1 januari 2016. Tot grote ongenoegen van de VVD. Zo meent VVD-Tweede Kamerlid Visser dat de luchtkwaliteit al sterk verbeterd is. Ze erkent weliswaar dat we er nog niet zijn, maar deze ingreep is onnodig.

Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks, Utrecht) legt tegenover de NOS uit waarom de milieuzones wel degelijk van belang zijn.

Ongezonde lucht staat in de top van gezondheidsdrisico’s, naast overgewicht en roken. Aan die laatste twee dingen kun je wat doen, maar je kan niet kiezen welke lucht je inademt. In Nederland gaan jaarlijks 3000 mensen vroegtijdig dood door slechte lucht […] Het is maar de vraag of het Rijk dit ons kan verbieden. Gemeenten krijgen een zware verantwoordelijkheid in het schoner maken van de lucht, maar nu wordt ons dit instrument ontnomen.

In Rotterdam had de VVD een alternatief bedacht voor de milieuzone: het kappen van bomen, “zodat het fijnstof beter kan verwaaien”. Tsja.

Lees ook op Joop: Tien misvattingen over milieuzones

cc-foto: Marco Raaphorst

Geef een reactie

Laatste reacties (65)