33

Utrecht gaat studenten vooraf testen op geschiktheid

Studenten krijgen dringend advies, maar kunnen niet geweigerd worden

De Universiteit van Utrecht gaat strenger selecteren aan de poort. Studenten die zich willen inschrijven voor een studie moeten vooraf verplicht een test doorlopen. Daarin wordt bekeken of de student voldoende motivatie heeft voor de studie. Ook houdt de ‘matchingprocedure’ in dat de toekomstige student een aantal dagen meeloopt op de faculteit.

De nieuwe maatregel gaat op voor het nieuwe studie jaar 2013-2014. Bij de inschrijfprocedure moet de student verplicht een vragenlijst invullen, daarna volgt een motivatiegesprek met een docent en loopt de aspirant-student een aantal dagen mee op de gekozen faculteit. Na de eerste tien weken van de studie volgt een tweede gesprek om te bepalen of de student op zijn plek zit.

De universiteit wil met de aangepaste selectieprocedure zorgen dat het percentage uitvallers afneemt en het onderwijsniveau verhogen. De test leidt tot een advies, maar die is niet bindend. Toch houdt de universiteit er rekening mee dat studenten het advies serieus zullen nemen.

Het is niet negatief bedoeld. Het gaat ons erom te laten zien dat wij kwaliteit eisen”, zegt rector magnificus Bert van der Zwaan in de Volkskrant. Hij hoopt dat de universiteit goede studenten zal aantrekken met de invoering van dit instrument. “En dat andere studenten denken: hier hoor ik niet, ik kan beter naar een minder veeleisende onderwijsinstelling gaan.”

De rector beklemtoont dat het niet zo is dat de universiteit alleen nog maar bollebozen wil aannemen. Hij vindt dat er een omslag in het denken over studeren nodig is. Er wordt volgens hem te gemakkelijk gedacht over het behalen van een universitaire titel. Uit cijfers blijkt dat een kwart van de studenten uitvalt.

Volkskrant: Utrecht test student vooraf op geschiktheid voor studie

cc-foto: Tomo (+)

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)