22

Utrechtse burgemeester boos op Teeven om uitzetting asielzoeker

Teeven negeerde burgemeester Jan van Zanen omdat die niet wilde meewerken met de uitzetting

Zonder medeweten van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD) heeft minister Teeven de Somalische asielzoeker op straat gezet. Dat was tegen de afspraken in want sinds 2012 is afgesproken dat de Utrechtse burgemeester altijd geïnformeerd dient te worden.

Een woordvoerder van Teevenverklaart tegenover NOS dat Van Zanen niet is geïnformeerd omdat zijn gemeente niet wilde meewerken met de uitzetting. Daarop werd de uitgeprocedeerde asielzoekers woensdag tegen de afspraak in door de vreemdelingenpolitie uit het Utrechtse asielzoekerscentrum gehaald.

In Utrecht wil een meerderheid van de raad niet dat asielzoekers op straat worden gezet. Die afspraak werd in 2012 gemaakt toen de PvdA aandrong bij het Utrechtse college ‘geen ontruimingen te laten plaatsvinden vanuit het asielzoekerscentrum omdat dit de openbare orde en veiligheid in de stad zou aantasten’. Ook is toen afgesproken dat de burgemeester altijd geïnformeerd wordt.

GroenLinks-raadslid Steven de Vries is woedend over de praktijk van Teeven. Hij twitterde: “Het gebeurt mij niet snel, maar ik ben echt woedend over de buitenproportionele en ongehoorde ingreep van de staatssecretaris.”

Ook D66 is niet gecharmeerd van de actie. Kamerlid Gerard Schouw twittert dat hij de staatssecretaris dinsdag in de Tweede Kamer op het matje zal roepen.

Volkskrant: Utrechtse burgemeester ontzet na uitzetting asielzoeker

cc-foto: Sebastiaan ten Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (22)