Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Utrechtse burgemeester boos op Teeven om uitzetting asielzoeker

  •  
26-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
JanvanZanen.jpg
Teeven negeerde burgemeester Jan van Zanen omdat die niet wilde meewerken met de uitzetting
Zonder medeweten van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD) heeft minister Teeven de Somalische asielzoeker op straat gezet. Dat was tegen de afspraken in want sinds 2012 is afgesproken dat de Utrechtse burgemeester altijd geïnformeerd dient te worden.
Een woordvoerder van Teevenverklaart tegenover NOS dat Van Zanen niet is geïnformeerd omdat zijn gemeente niet wilde meewerken met de uitzetting. Daarop werd de uitgeprocedeerde asielzoekers woensdag tegen de afspraak in door de vreemdelingenpolitie uit het Utrechtse asielzoekerscentrum gehaald.
In Utrecht wil een meerderheid van de raad niet dat asielzoekers op straat worden gezet. Die afspraak werd in 2012 gemaakt toen de PvdA aandrong bij het Utrechtse college ‘geen ontruimingen te laten plaatsvinden vanuit het asielzoekerscentrum omdat dit de openbare orde en veiligheid in de stad zou aantasten’. Ook is toen afgesproken dat de burgemeester altijd geïnformeerd wordt.
GroenLinks-raadslid Steven de Vries is woedend over de praktijk van Teeven. Hij twitterde: “Het gebeurt mij niet snel, maar ik ben echt woedend over de buitenproportionele en ongehoorde ingreep van de staatssecretaris.”
RTEmagicC_StevendeVries.jpg
Ook D66 is niet gecharmeerd van de actie. Kamerlid Gerard Schouw twittert dat hij de staatssecretaris dinsdag in de Tweede Kamer op het matje zal roepen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.