Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Utrechtse buschauffeur voert hoofddoekverbod in

  •  
27-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
363 keer bekeken
  •  
gvu_300.jpg
PVV-denken in de praktijk: bus weigert te stoppen … Discriminatie door OV-personeel wezenlijk probleem
Een Utrechtse vrouw met hoofddoek doet aangifte bij de politie nadat ze voor de derde maal is geweigerd als passagier door een chauffeur van stadsbusbedrijf GVU.
Het AD schrijft:
Ze stond te zwaaien met haar buskaartje. De chauffeur remde af, zag haar met haar hoofddoekje staan en trapte onverstoord het gaspedaal in. Fatima Achfie is klaar met busbedrijf GVU. Gisterochtend werd ze voor de derde keer voorbijgereden bij de bushalte op de Vleutenseweg in Utrecht. ‘Ik ga vandaag nog aangifte doen bij de politie.’
Achfie trilt nog na als zij het verhaal vertelt: “Het gebeurt als ik alleen bij de halte sta. Ja, ik draag een hoofddoek en ik denk dat het daaraan ligt.” De van oorsprong Marokkaanse woont sinds 1977 in Nederland, spreekt de taal goed, en was zoals iedere donderdagmorgen op weg naar Terwijde. Ze kon de chauffeur goed zien. “Boven de veertig, kaal, klein, gezet. Hij zag mij ook en er kon geen misverstand over bestaan dat ik die bus wilde hebben.”
Het busbedrijf heeft beloofd de zaak uit te zoeken en ‘een stevig gesprek’ te houden met de buschauffeur in kwestie. Discriminatie door OV-personeel is een bekend probleem. Uit onderzoek in 2009 bleek dat tien procent van de allochtone passagiers discriminatie ervaart.
Bij de Provinciale Staten verkiezingen eerder dit jaar pleitte de PVV in het kader van het ‘moslims niet gewenst’-beleid voor een verbod op hoofddoekjes in het openbaar vervoer. Dat voorstel maakte langs democratische weg geen schijn van kans maar wordt nu dus wel in de praktijk gebracht.
cc-foto: harry_nl

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.