273

Utrechtse scholen dumpen Piet helemaal

Aanpassing omstreden figuur opgegeven, nieuwe Sint-hulp geïntroduceerd

Een oude man die een jonge man of vrouw als knecht, slaaf of wat dan ook heeft, is gewoon geen goed idee. Met zo’n ouderwets verhaal moet je de kinderen niet langer opzadelen. Daarom hebben de openbare scholen van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs (SPO) Utrecht de hele Piet-figuur uit het Sinterklaasverhaal verwijderd. De radicale aanpak moet de feestvreugde weer terugbrengen in de kwetsende traditie die tot steeds meer conflicten leidt.

Sinterklaas, Choorstraat UtrechtIn 32 aangesloten scholen wordt Zwarte Piet niet meer opgevoerd, en ook geen roetpiet, bonte piet of wat voor variaties er ook bedacht mogen zijn. “Een alternatieve Piet is eigenlijk niet aan de orde geweest. Piet blijft een stereotype, welke kleur hij ook heeft. En dat willen we niet,” vertelt voorzitter van het bestuur Thea Meijer in nrc.next. De onderwijsorganisatie raakte verzeild in de Pieten-kwestie nadat een moeder naar het College voor de Rechten van de Mens stapte om de kwetsende figuur uit school te verbannen. Die eis werd niet toegekend maar het bestuur besloot wel nader naar het probleem te kijken en kwam tot de conclusie dat de Piet-figuur niet meer van deze tijd is.

Omdat Sint in zijn eentje wat eenzaam is, is er een nieuwe verhaallijn bedacht in de vorm van Jip en Jenny, twee jonge gasten die optreden als een soort manager voor Sinterklaas. In clips vragen zij de leerlingen te helpen met het organiseren van het feest waar door de kinderen zelf onderdeel worden van het verhaal. Dat blijkt goed te werken.

Meester Marco Gerdes verklaart tegenover de krant: “Er hangt geen versiering meer in de school waar Zwarte Piet op staat. We zingen geen liedjes meer waar hij in voor komt. En boeken met Zwarte Piet hebben we weggedaan. Er hangen ook geen zwartepietenpakjes in de kleuterverkleedhoek.”

De kwetsende figuur is overigens niet verboden. Kinderen die zich als Zwarte Piet willen verkleden of willen tekenen mogen gewoon hun gang gaan. In het begin was er weerstand onder de ouders, een kind dreigde zelfs van school te worden gehaald. maar inmiddels slaat het nieuwe verhaal aan, aldus het schoolbestuur.

cc-foto: Pim Geerts

Geef een reactie

Laatste reacties (273)