6

UvA-docenten eisen vertrek College van Bestuur

Docenten zijn vertrouwen in bestuur kwijt

Nadat het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam zaterdag overging tot de uitruiming van het Maagdenhuis zijn de UvA-docenten het vertrouwen in het College van Bestuur kwijt.

Nadat het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam zaterdag overging tot de uitruiming van het Maagdenhuis zijn de docenten het vertrouwen in het College van Bestuur kwijt. 

In een opiniestuk in de NRC Next vanochtend noemen de docenten de ontruiming van het Maagdenhuis, afgelopen zaterdag, de zoveelste ‘bestuurlijke blunder’ van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Het College van Bestuur gaf zaterdagochtend het bevel tot ontruiming nadat de rechter vrijdag had geoordeeld dat de UvA, eigenaar van het gebouw, hiertoe toestemming had gegeven. Een deurwaarder stelde daarop een deadline van middernacht maar die lieten docenten en studenten aan zich voorbij gaan. De demonstranten hadden toegezegd maandag te vertrekken.


Bestuursvoorzitter Louise Gunning  verklaarde maandagochtend in het NOS Radio 1 journaal dat het College van Bestuur uit veiligheidsoogpunt het pand heeft laten ontruimen. Ze verklaarde:‘Er waren voor het wetenschapsfestival, dat de studenten zaterdag wilden houden, meer dan 700 aanmeldingen terwijl er 300 mensen in het gebouw mogen zijn.’

Ook waren er geen vergunningen aangevraagd en waren er in de voorafgaande nachten incidenten geweest waarbij geweld was gebruikt. De UvA wilde dit dus, voor dit weekend, voorkomen aldus Gunning. Vandaag hebben docenten om 15:00 uur een ludieke actie gepland om te demonstreren voor meer democratie. Veel deelnemers zullen in toga verschijnen en een aantal hoogleraren trekken zelfs de ceremoniële toga aan.  

CC Foto: Guido van Nispen

Geef een reactie

Laatste reacties (6)