28

UWV beticht arbeidsongeschikte van fraude

Rotterdamse werkte 2 jaar lang, 2 uur per dag 'voor niets' … Reactie UWV:  Ze kan in hoger beroep gaan. PvdA-Kamerlid Mei Li Vos is 'zwaar geïrriteerd' en gaat Kamervragen stellen

De Rotterdamse Sylvia Niemantsverdriet (30) kreeg onlangs een wel heel vervelend bericht. Ondanks een arbeidsongeschiktheidsverklaring zette ze een bedrijfje op en bleef ze, zo dacht ze, haar inkomen legaal aanvullen met een uitkering. Maar toen viel er een brief op de deurmat waarin ze door het UWV beticht wordt van fraude. Nota bene voor het werk dat ze twee uur per dag met pijn in haar rug deed.


“Het komt er op neer dat ik twee jaar lang voor niets heb gewerkt”, aldus de Rotterdamse in het AD.

Op haar 27ste werd bij Sylvia een tumor bij haar ruggenmerg ontdekt. Het gezwel ter grootte van een kiwi kon worden verwijderd, maar aan de operatie hield ze een pijn in haar rug over die niet meer verdween. Ze werd arbeidsongeschikt verklaard, maar daar liet ze het niet bij zitten. Ze richtte een adviesbureau op om zzp’ers op weg te helpen. ‘Keep Moving Forward’ werd door het UWV omarmd. Sylvia: “Ik mocht mijn uitkering daarom 2 jaar lang aanvullen  tot 100 procent van mijn laatstverdiende salaris”, vertelt ze.

Opmerkelijk is dat het UWV nu beweert dat Sylvia zich niet aan de regels heeft gehouden. “Het blijkt dat er andere regels gelden als je van de Ziektewet in de WIA terechtkomt.” Ze moet haar inkomen van de afgelopen twee jaar terugbetalen. “Achteraf gezien had ik dus nog beter niets kunnen doen. Ik heb een bezwaarschrift gestuurd naar het UWV, maar nooit meer iets gehoord.”

In het AD geeft een woordvoerder van het UWV een reactie. Hij noemt de situatie ‘hartstikke vervelend’. “Als ze kan aantonen dat er zaken beloofd zijn die niet zijn waargemaakt, kan ze in beroep gaan.”

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos is “zwaar geïrriteerd’ over de gang van zaken en gaat daar Kamervragen over stellen. Volgens haar is het niet de eerste keer dat het UWV mensen verkeerd voorlicht en ze later de rekening presenteert. Sylvia kwam met haar bedrijfje zelfs in het nieuws omdat ze ondanks haar beperking wat van haar leven probeerde te maken. Ook blogt ze over haar ervaringen en de problemen waar zij en zzp’ers tegenaan lopen.
AD: Rotterdamse onderneemster werkte 2 jaar lang ‘voor niets’ (Betaalde versie)

cc-foto: UWV Werkbedrijf

Geef een reactie

Laatste reacties (28)