12

UWV creatief met wachtlijsten: werkt ‘illegaal’ duizenden dossiers weg

Het UWV heeft een creatieve manier gevonden om de wachtlijsten te verkleinen: 1900 arbeidsongeschikten kregen een levenslange uitkering toegekend na een vluchtige controle van hun dossier door een verpleegkundige in plaats van door een verzekeringsarts. Onwettig, zeggen deskundigen en een klokkenluider tegen RTL Nieuws. Het UWV spreekt dat tegen.

De uitkeringsinstantie heeft al langer te maken met grote achterstanden bij de keuringen van mensen die arbeidsongeschikt zijn geraakt. Zeker 30.000 dossiers moeten nog door keuringsartsen worden behandeld. In plaats daarvan heeft het UWV ervoor gekozen een team van vijftien sociaal-medisch verpleegkundigen in te zetten die in enkele maanden tijd al 2555 dossiers wisten weg te werken. Het UWV erkent dit, maar volgens een van de UWV-medewerkers die dit werk uitvoerde ligt het aantal weggewerkte dossiers niet alleen vele malen hoger, maar werden de dossiers ook behandeld zonder dat de arbeidsongeschikte werd gezien of gesproken. In zeker 1900 gevallen werd de patiënt 100 procent arbeidsongeschikt verklaard, wat diegene recht geeft op een zogenaamde IVA-uitkering tot aan zijn of haar pensioen. Over de werkwijze zegt de medewerker:

We werkten onder een verzekeringsarts en wij gebruikten dus uiteindelijk zijn handtekening. Hij heeft op een papier een handtekening gezet. En die werd gewoon meerdere malen gekopieerd per honderd, nou ja per vijfhonderd eigenlijk.

Het UWV heeft in een reactie laten weten dat er niets onwettigs is aan de manier waarop de dossiers zijn behandeld en spreekt van een ‘gestructureerde werkwijze’ die is ontwikkeld ‘vanwege de gelijke kenmerken van de klanten, de lange periode van arbeidsongeschiktheid en grootte van de groep’. Het eindverantwoordelijke ministerie van Sociale Zaken zegt niet van de uitvoering van dit project op de hoogte te zijn geweest.

cc-foto: MysticMabel

Geef een reactie

Laatste reacties (12)