Laatste update 12:57
13

UWV deelt nog steeds uitkeringen uit aan gedetineerden in het buitenland

Het lukt het UWV maar niet om orde op zaken te stellen. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederlandse gedetineerden in het buitenland uitkeringen hebben ontvangen, terwijl ze helemaal niet uitkeringsgerechtigd zijn. Zowel UWV als de Sociale Verzekeringsbank hebben verzaakt om te controleren of deze mensen wel recht hadden op een uitkering. In een onbekend aantal gevallen blijkt nu dat het mis is gegaan.

De NOS schrijft:

De Sociale Verzekeringsbank had drie jaar lang geen idee of gedetineerden in het buitenland terecht een uitkering kregen. Dit omdat er geen goede afspraken waren met Buitenlandse zaken over de gegevensuitwisseling van de gevangenen. Buitenlandse Zaken heeft daarom drie jaar lang geen gegevens geleverd aan SVB over Nederlanders die in het buitenland vastzitten. In een onbekend aantal gevallen zijn daardoor onterecht uitkeringen aan gedetineerden in het buitenland verstrekt. De SVB is verantwoordelijk voor uitkeringen zoals het AOW.

Door een systeemfout bij het UWV is er dit jaar in april, mei en juni ook geen controle uitgevoerd op uitkeringen van gedetineerden in het buitenland. 23 gevangenen in het buitenland zouden daardoor onterecht een uitkering hebben ontvangen. Van bijna duizend voortvluchtigen hebben UWV en de SVB evenmin gecontroleerd of hun uitkering stopgezet had moeten worden.

Nieuwsuur onthulde in juni dat gevangen onterecht uitkeringen ontvingen. Minister Wouter Koolmees schreef later aan de Kamer dat het probleem groter was dan op dat moment gedacht werd. UWV-computers bleken jarenlang ongemerkt uitgestaan te hebben.

Cc-foto: Edwin van Eis

Geef een reactie

Laatste reacties (13)