Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

UWV-directeur (61) schrijft zich in als werkzoekende: kans op baan klein

  •  
25-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
3669041201_56b6b9da1c_z
Een opvallend interview in het Financieele Dagblad dit weekend: UWV-directeur Tof Thissen vertelt onder andere dat hij zich inschreef als werkzoekende, om tot de ontdekking te komen dat hij minder dan 50 procent kans zou hebben op een baan binnen een jaar. Werkgevers zien vaak de mogelijkheden niet, vindt hij. Dit terwijl door de bloeiende economie het aantal werknemers niet is aan te slepen.
Thissen wil terug naar menselijk contact tussen zijn organisatie en iemand die een baan zoekt. Bij zijn aantreden mocht iemand de eerste drie maanden slechts digitaal contact hebben met het UWV. Dit was een gevolg van bezuinigingen. Thissen gelooft dat in een democratie de overheid in direct contact moet staan met de burger. ‘Om in geval van nood met kennis van zaken begrijpelijke taal uit te slaan.’
De nieuwe werkwijze, legt Thissen uit, gaat uit van de mate waarin iemand zelf de weg terug naar de arbeidsmarkt kan vinden. ‘Dus gaan we eerder in gesprek als dat nodig is.’ Volgend jaar moeten de eerste resultaten bekend worden van deze aanpak. Het zijn daarnaast wel gouden tijden voor werkzoekenden, benadrukt hij. De krapte is bijna even groot als in de absolute piekperiode 2007-2008.
Ondanks dat hebben nog altijd 1,2 miljoen mensen een uitkering in enige vorm. De reden hiervan is, volgens Thissen, dat niet iedereen direct vereist kennis en vaardigheden bezit. Werkgevers moeten inzoomen op positieve elementen bij werkzoekenden, zegt hij. ‘Als we slagen met de scholing en de afbraak van vooroordelen kunnen we ervoor zorgen dat 600.000 mensen weer aan het werk komen.’
Cc-foto: Mystic Mabel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.