17

UWV gaat gezicht weer laten zien aan werkloze

Digitale begeleiding is ingewikkeld en levert vrijwel niks op ... Werkcoaches gaan weer persoonlijke gesprekken voeren 

Het digitaal begeleiden van een werkloze, in plaats van persoonlijke gesprekken voeren, levert vrijwel niks op. Daarom ruilt het UWV de zogenaamde “e-coach” nu weer in voor persoonlijk contact met werklozen om zo de kans op een baan te vergroten. Dat laat minister Asscher van Sociale Zaken weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Een aantal jaar geleden werd het met veel bombarie ingevoerd: de e-coach. Werklozen zouden niet meer helemaal naar het kantoor hoeven komen voor een gesprek, maar moesten voortaan gewoon op eigen houtje werk zoeken en de voortgang via de website doorgeven. Het UWV hield digitaal een oogje in het zeil, controleerde of alle bewijsstukken op tijd in de zogenoemde “werkmap” stonden en gaf zo nu en dan advies, een opdracht, of waarschuwing mee. Het moest de werkloze, maar vooral de UWV-medewerker, veel tijd besparen.

De digitale begeleiding levert echter vrijwel niets op. Daarbij is Werk.nl, de site van het UWV, onnodig complex. Als de site überhaupt bereikbaar is, want ook dat is de laatste jaren een heikel punt gebleken. In september trok vijftiger Sjors van Beek aan de bel in een ingezonden stuk in de Volkskrant:

‘Met een klap krijg ik het digitale deksel op de neus. Gesprekken, face-to-face-ontmoetingen met een levend iemand, daar doet het – flink afgeslankte – UWV liever niet aan. Alles gaat online. Een afspraak kan ik pas aanvragen als ik al drie maanden in de kaartenbakken zit. Vooral de kansrijken, tot wie een hoogopgeleide, maar oudere werkloze in een nagenoeg kansloos beroepsveld kennelijk ook wordt gerekend, moeten het zelf maar uitzoeken.’

Asscher lijkt nu te reageren op het stuk van Van Beek en de stortvloed aan reacties daarop.  Ook Kamerlid Henk Krol (50 Plus) vraagt al jaren aandacht voor de uitzichtloze positie van veel oudere werkzoekenden. Het is nog niet bekend hoeveel geld het UWV krijgt voor de herinvoering van de persoonlijk gesprekken. Asscher heeft 150 miljoen euro te verdelen. Daarvan gaat op verzoek van de PvdA 30 miljoen naar de sociale werkplaatsen, voor de rest zal Asscher binnen het UWV een goede verdeling moeten zoeken. 

Bron: Volkskrant
cc-beeld: parkris

Geef een reactie

Laatste reacties (17)