23

UWV kan minder WAO’ers bemiddelen

Uitkeringsinstituut kan arbeidsongeschikten niet meer actief benaderen, omdat het vorig jaar het eigen budget heeft overschreden

Honderdduizenden arbeidsongeschikten zullen dit jaar niet meer door uitkeringsinstituut UWV aan werk worden geholpen, omdat het daarvoor beschikbare budget vorig jaar is overschreden.

“Alleen als ze zelf hun vinger opsteken mogen we helpen”, zegt directeur Joop Linthorst van het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen in NRC Handelsblad. De maatregel is een gevolg van de overschrijding van het zogeheten reïntegratiebudget van het UWV.

De uitgaven (217 miljoen euro) zijn in 2009 met 17 miljoen overschreden doordat de uitgaven voor reïntegratie van Wajongers (jonge gehandicapten tot 27 jaar) hoger uitvielen dan verwacht, blijkt uit het woensdag verschenen jaarverslag van het UWV.

Als gevolg daarvan is met het ministerie van Sociale Zaken afgesproken de reïntegratiegelden gerichter te gebruiken. Eén van de besparingen: honderdduizenden mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering worden niet meer actief door het UWV benaderd.

Foto: Mystic Mabel (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (23)