4

UWV maakt raadslid ‘werkloos‏’

Foto Mohammed Chahim ongevraagd en verkeerd gebruikt als lesmateriaal

Mohammed Chahim werd door het UWV tot werkloze gebombardeerd. Zonder dat hij het wist en zonder dat het waar is.

Mohammed vertelt aan Joop:

Ik kreeg een Whatsapp-bericht van een voormalig studievriendin dat ze iemand op internet tegenkwam die erg op me leek.

Ze stuurde een screenshot en inderdaad daar stond zijn portret in het lesmateriaal voor de cursus starten als zelfstandige. Hij heette plots Yousouf en zou zijn baan zijn kwijt geraakt‏.

In een toetsvraag van het UWV voor ww-ers die een eigen onderneming willen starten, staat de foto van Chahim met de tekst:

Youssouf is onlangs zijn werk bij een ICT-bedrijf kwijtgeraakt wegens een reorganisatie. Hij wil zich gaan verdiepen als consultant ICT. Hij is direct na zijn ontslag begonnen.

Waar kwam die foto volgens Chahim vandaan?

In november 2008 verscheen er een interview met mij over succesvolle en werkloze Marokkanen. En die foto is weleens gebruikt maar wel in die context.

Via de sociale media is er met verbijstering gereageerd op het bericht. Joop nam contact op met het UWV. Een woordvoerder zegt:

Het klopt inderdaad. Ik heb net met meneer gesproken en afgesproken dat de foto verwijderd wordt. (..) Wij gebruiken die foto’s van beeldbanken waarbij er afspraken zijn gemaakt over de rechten. We hebben excuses aangeboden en zijn er onderling uitgekomen. We werken met een dienst van een derde en als blijkt dat die foto’s hebben die ze niet mogen gebruiken, dan zal ik dat aan meneer laten weten.

Op de vraag of het regelen van het voorval met de beeldbank de verantwoordelijkheid van het UWV is in plaats van Chahim aangezien hij met geen van beide partijen van doen heeft, werd ontkennend gereageerd.

Misschien hebben meneer en de beeldbank afspraken waar wij niets van weten.

Foto: Twitter Mohammed Chahim

Geef een reactie

Laatste reacties (4)