146

UWV vergoedt cursussen helderziendheid en reïncarnatie

Uitkeringsinstantie keurt dure hocuspocus al jaren goed vanwege baangarantie bij commerciële bellijn

Het UWV schoolt 50-plussers om tot ‘helderzienden’ om ze aan een baan te helpen. De uitkeringsinstantie vergoedt dure cursussen die gegeven worden door een stichting in Zoetermeer. Tientallen werklozen hebben daar de afgelopen jaren gebruik van gemaakt.

Tarot Card ReaderDe bizarre besteding van overheidsgeld aan ‘reïncarnatiesessies’, glazen bol turen en tarotkaarten lezen is aan het licht gebracht door het onderzoeksprogramma Reporter Radio van de publieke omroep KRO. De cursussen worden verzorgd door de Stichting Paradidakt in Zoetermeer en kosten zo’n 1000 euro per deelnemer. De deelnemers zijn volgens de stichting na afloop in staat de toekomst te voorspellen.

Het UWV vergoedt de opleiding omdat de stichting een baangarantie geeft. Na het volgen van de cursus die onder meer een workshop in de Ardennen omvat, kunnen de cursisten aan de slag bij een commerciële paragnostische bellijn. Via die telefoonlijn kunnen ze goedgelovigen ‘adviseren’ en daarmee zelf 29 cent per minuut verdienen. De cursus wordt volledig vergoedt door het UWV, schrijft het AD:

We moesten heel erg ons best doen om het voor elkaar te krijgen,” zegt Marianne van der Wilk van Paradidakt. ,,Maar toen kregen we het vergoed. Dus dat was heel fijn. (…) “Ik begrijp dat er mensen zijn die hier niks mee hebben en vinden dat onze opleidingen niet vergoed moeten worden. Maar wij kunnen werklozen, die op de reguliere arbeidsmarkt niet zo veel kans meer hebben, een zinvolle invulling geven aan hun bestaan.

Het UWV zegt ook in de toekomst door te gaan met de vergoedingen.

Reporter Radio zendt de reportage zondag uit.

cc-foto: Jay Phagan

Geef een reactie

Laatste reacties (146)