131

UWV wil terminale kankerpatiënten aan het werk hebben

Mensen met kanker worden goedgekeurd, tegen het advies van specialisten in en voelen zich geschoffeerd door medewerkers en keuringsartsen

Een schokkend bericht in Stentor vandaag: mensen met terminale kanker die door het UWV worden goedgekeurd voor werk, tegen het advies van medisch specialisten in. De uitkeringsinstantie lijkt soms maar weinig begrip op te kunnen brengen voor mensen met kanker en dat is strijdig met landelijke richtlijnen.

De Stentor bericht dat de familie van een terminale kankerpatiënt uit Ermelo overweegt om de verzekeringsarts – die hem 32 uur per week aan het werk wilde zetten – voor de medische tuchtraad te dagen. Ronald van Schaik had de ziekte van Kahler en kon daardoor zijn werk als docent bij kunstcentra in Oost-Nederland niet meer doen. Ondanks zijn terminale status moest hij van UWV aan het werk. Hij werd in het gelijk gesteld nadat hij bezwaar aantekende, maar was enorm van slag door het gevecht met UWV en de onzekerheid over zijn financiën. Hij pleegde in januari van dit jaar zelfmoord.

Nog een schrijnend verhaal wordt verteld door een vrouw uit Elburg:

Mijn zus, die op 6 maart 2013 aan borstkanker is overleden, moest van UWV voor vijftig procent aan het werk. Terwijl ze wisten dat ze terminaal ziek was. Ik ben er nog steeds woedend over.”

Een andere vrouw uit dezelfde gemeente had net de behandeling tegen kanker achter de rug: “Waarop fijntjes gezegd werd dat ik dus meteen weer aan de slag kon.” 

Volgens landelijk expert Tomas Rejda neemt het aantal schrijnende dossiers toe:

Ik krijg ongeveer twintig klachten per jaar binnen die te kenmerken zijn als UWV-leed. In ongeveer een derde daarvan help ik een bezwaarschrift op te stellen al of niet in overleg met collega bedrijfsartsconsulenten oncologie die de dossiers dan vaak regionaal begeleiden. Een of twee keer per jaar ondersteun ik iemand in meer complexe of schrijnende dossiers door een zitting bij te wonen. 

Eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat UWV in zo’n bezwaarprocedure wel vaak de bezwaarmaker gelijk geeft. Maar dat is al met al vaak wel een erg beschadigende procedure voor patiënten die zorg over hun toekomst en financiën hebben en er ook nog in resterende tijd voor hun familie willen zijn.”

Het UWV vindt de kritiek onterecht en stelt dat het aantal klachten juist afneemt, sinds UWV nadrukkelijk samenwerkt met patiëntenbelangenorganisatie NFK:

Verzekeringsartsen opereren zorgvuldig, zeker als het (ex-)kankerpatiënten betreft. De uitkeringsinstantie investeert veel in kennisontwikkeling op het gebied van kanker en werk.

Cc-foto: Phil and Pam

Geef een reactie

Laatste reacties (131)