39

‘V&D mag lonen niet verlagen’

Rechter oordeelt in kort geding dat warenhuisketen te vroeg om 'loonoffer' heeft gevraagd ... V&D mag alleen salarissen van vakbondleden niet verlagen

Warenhuisketen V&D mag de lonen van de FNV- en CNV-werknemers niet zomaar verlagen. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten, meldt NRC. Vakbonden CNV en FNV spanden een kort geding aan, nadat eerder bleek dat V&D de salarissen van de werknemers wilde verlagen, een zogenoemd ‘loonoffer’, als onderdeel van het reddingsplan. De keten wilde de lonen van de werknemers met 5,8 procent verlagen om faillissement te voorkomen.

De advocaat van V&D liet eerder weten dat de onderneming weer in de gevarenzone zal komen, als de loonsverlaging niet door zou gaan. Het akkoord dat de keten met de verhuurders van de winkelpanden heeft gesloten over huurverlaging, zou daarmee ook op losse schroeven komen te staan, schrijft NRC.

Het besluit om de lonen te verlagen werd echter eenzijdig genomen: de werknemers zaten niet aan tafel bij het reddingsoverleg.

“We hebben gewonnen voor onze leden”, zeg Niels Suijker van de FNV nu tegenover NOS. “We hadden alleen aan de rechter gevraagd om ook namens alle werknemers tot dit oordeel te komen en dat heeft hij niet gedaan. De vraag is nu hoe V&D hiermee omgaat. Gaan ze nu een raar onderscheid maken in de salarisbetaling aan werknemers?”

Eerder verscheen op Joop: V&D voor de rechter nu het personeel wil laten betalen voor redding

Cc-foto: Ronaldo Quercia

Geef een reactie

Laatste reacties (39)