49

V&D-personeel in het nauw

Vakbond daagt warenhuis namens personeel voor rechter … Directie vraagt 5,8 procent salariskorting, zonder baangarantie …'Ik doe geen oog dicht', aldus verkoopster ... Update: V&D wil loonmaatregel iets verzachten

Vakbond CNV daagt warenhuis V&D voor de rechter. Het bedrijf vroeg een loonsverlaging van bijna 6 procent van haar personeel om een massa-ontslag en faillissement te voorkomen. Het warenhuis heeft grote huurachterstanden waarvoor al een kort geding loopt en lijkt op het randje van een faillisement te balanceren.

Tegenover het inleveren van salaris, vakantie- en seniorendagen bleek geen baangarantie te staan. Ook verdwijnen 50 van de 450 banen op het servicecenter.

CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer zegt:

Je kunt als werkgever niet eenzijdig ingrijpen in zulke belangrijke primaire arbeidsvoorwaarden als bijvoorbeeld het loon. V&D was wel bereid om te praten, maar niet om de maatregelen voor onze deadline in te trekken. Mocht het zo zijn dat V&D alsnog toegeeft, dan zijn we bereid het kort geding weer in te trekken, maar tot die tijd laten we het aan de rechter over.

De spanning is inmiddels ook op de winkelvloer te merken. Het personeel is bang haar baan te verliezen. Een verkoopster die al 35 jaar voor de winkelketen werkt laat aan NOS weten:

Ik ga ermee naar bed en sta ermee op. Ik doe geen oog dicht. Ik zou niet graag in de schoenen van de rechter staan.”

Derde kort geding
De gang naar de rechter van CNV is het derde kort geding waar V&D in korte tijd mee te maken krijgt. FNV dreigde vorige week ook met een rechtszaak, maar wacht eerst een uitgebreide schriftelijke reactie van V&D af voordat ze echt naar de rechter stappen.

Gisteren werd een kort geding behandeld dat was aangespannen door een van de belangrijkste eigenaren van panden die door V&D gehuurd worden, IEF Capital. Zij eisten ontruiming van vier panden wegens huurachterstand. De V&D-vestigingen in Amsterdam, Maastricht, Utrecht en Den Haag waar het om gaat zijn samen goed voor 17 procent van de omzet van de warenhuisketen. De rechter doet vrijdag een uitspraak.

Volgens V&D is de enige manier om nu het hoofd boven water te houden een huurvrije periode van vier maanden in te lassen, gevolgd door een structurele huurverlaging van 20 tot 40 procent, evenals het korten op de personeelskosten. Maar het ziet er niet naar uit dat de in totaal twintig verhuurders hiermee akkoord gaan.

Ongezellige klanten
Klanten maken soms vervelende toespelingen naar het personeel en dat maakt de werksfeer er niet beter op. De verkoopster:

“Het is hier een sterfhuis. Waarom zou ik betalen? Jullie krijgen toch ook niet betaald van je baas. Dat zei een klant hier vanochtend tegen mij. Nou gezellig.”

Ook is ze boos op de pers, die schrijven dat nog maar weinig doelgroepen zich aangetrokken voelen tot het warenhuis:

Als ze maar blijven schrijven dat we grijs zijn, dan worden we ook grijs, dan komen de mensen natuurlijk niet meer. En we hebben zulke leuke spullen.

Update 18.00 uur
V&D kondigt aan de aangekondigde loonmaatregel deels te verzachten. Ten eerste willen ze de loonsverlaging van 5,8 procent in twee stappen invoeren: per 1 februari 2015 met 3 procent en per februari 2016 met de resterende 2,8 procent. Ten tweede willen ze de maatregel rond de seniorendagen ‘aanmerkelijk verzachten’.

Voor CNV is dat geen reden om het kort geding in te trekken, aangezien het loonoffer in totaal 5,8 procent blijft.

De Volkskrant: Ultimatum bonden loopt af; derde kort geding V&D

Cc-foto: Ronaldo Quercia

Geef een reactie

Laatste reacties (49)