84

V&D weer bijna failliet: het is de schuld van het klimaat

Zacht weer blijkt nekslag … Zelfs feestmaand december kan V&D niet redden

Warenhuisconcern V&D kwam deze week wederom in de problemen en vroeg afgelopen dinsdag uitstel van betaling aan. De rechtbank heeft de surseance goedgekeurd, waardoor het warenhuis en restaurantketen La Place voorlopig uit de acute noodsituatie zijn.

In een verklaring zegt de V&D dat vooral het warme weer in november en december tot een dalende omzet en een groeiend tekort hebben geleid. Als gevolg van die indian summer, in combinatie met een aantal andere incidenten en ‘onvoorziene omstandigheden’, “bleek de aandeelhouder en financier van de groep helaas niet langer bereid om dit af te dekken en de bestaande financiering te continueren”.

Zo ging bijvoorbeeld elektronicaketen Dixons failliet. De winkelketen zat in een aantal V&D-fillialen.

V&D verkeert al langer in problemen. Begin dit jaar verdwenen er nog 400 banen. Eerder had het voorgesteld om het personeel 5,8 procent loon in te laten leveren, maar dat ging uiteindelijk niet door. Wel lukte het het warenhuis om een huurverlaging af te dwingen. Uiteindelijk stak investeringsmaatschappij Sun Capital miljoenen extra in het bedrijf, om het voorlopig uit de problemen te helpen.

Nu de rechter het bedrijf uitstel van betaling heeft gegeven, blijven de warenhuizen nog open. Alleen de webshop blijft voorlopig gesloten.

cc-foto: 24oranges.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (84)