Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vaarwel! Amsterdam zwaait allochtoon uit

  •  
13-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
albertcuyp.jpg
Ambtenaren mogen woorden 'allochtoon' en 'autochtoon' niet meer gebruiken ... Voortaan: 'Amsterdammer van buitenlandse afkomst'
Ambtenaren van de gemeente Amsterdam mogen vanaf vandaag de woorden ‘autochtoon’ en ‘allochtoon’ niet meer gebruiken. Dat heeft het stadsbestuur op initiatief van de PvdA besloten. Voortaan wordt gesproken van ‘Amsterdammers van buitenlandse afkomst’ en simpelweg ‘Amsterdammers’.
De PvdA in Amsterdam schreef eerder op de website:
De woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ worden wat ons betreft niet meer gebruikt in de communicatie van de stad. Het containerbegrip kwetst, sluit mensen uit en dekt de lading al lang niet meer. […] Wij ergeren ons al geruime tijd aan het gebruik van nietszeggende containertermen als allochtoon en autochtoon. Deze woorden vertellen ons inhoudelijk niets, maar hebben een immense emotionele lading. Ze sluiten mensen uit. Wij willen juist dat iedereen zich gewaardeerd en welkom voelt in onze stad. Amsterdam, dat zijn wij met ons allen!”
Het besluit om de woorden voortaan niet meer te gebruiken is dinsdag verspreid onder de de Amsterdamse ambtenaren.
Foto voorpagina: Albert Cuypmarkt Amsterdam

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.