Laatste update 21:15
261

Vaarwel democratie, hallo idiocratie

Donald Trump is ingezworen als 45ste president van de Verenigde Staten. Een moment van vreugde voor de supporters van Trump, een bitter moment voor de vele tegenstanders van zijn presidentschap.

De National Mall, het terrein tussen het Capitool – waar de inauguratie plaatsvond – en het Washington Monument, had opvallend veel lege plekken. Een schril contrast met vier jaar geleden toen Obama ingezworen werd en het terrein afgeladen was met toeschouwers. In de straten van Washington werd geprotesteerd, op sommige plaatsen kwam het tot vernielingen en rellen.

‘Wij, het Amerikaanse volk, hebben gezamenlijk veel werk te verrichten om ons land opnieuw op te bouwen en om de toekomst voor al onze mensen te herstellen,’ maakte Trump zijn toehoorders wijs tijdens zijn toespraak. ‘Samen zullen we nog vele jaren de koers van Amerika en van de hele wereld bepalen.’

Ook zei de nieuwe president in zijn toespraak niet alleen de macht over te dragen van de ene partij naar de andere, ‘maar we halen de macht weg uit Washington DC en geven het terug aan jullie, het volk.’

Trump herhaalde veel van zijn populistische retoriek uit de campagne. Zo wordt het volgens Trump vanaf nu ‘America first’ en ‘buy American, hire American’. Daarnaast noemde hij de Verenigde Staten een land dat uit elkaar valt door ‘de misdaad, de bendes en de drugs die zoveel levens geëist hebben’. ‘Dat stopt hier en dat stopt nu,’ aldus Trump. De nieuwe president had ook één zin aangaande zijn buitenlandbeleid: ‘We zullen het radicale islamitische terrorisme compleet van de aarde vegen’.

Vooral de slogan ‘America first’ kan op veel kritiek rekenen. Het is namelijk exact de slogan die in de jaren ’30 werd gebruikt door Amerikaanse nationalisten die wilden verhinderen dat men bij joodse winkeliers kocht. De Anti-defamation League, de groepering die zich sterk maakt voor het terugdringen van antisemitisme in Amerika, had Trump verzocht de slogan niet te gebruiken. Trump weigerde.

Direct na de ceremonie zijn Trump en zijn gezin naar het Witte Huis vertrokken, oud-president Barack Obama vertrok met Michelle Obama per helikopter. Zij gaan eerst op vakantie naar Californië. Ook de presidentiële twitteraccounts werden al tijdens de inauguratie gereset. @POTUS en @FLOTUS zijn vanaf nu de officiële kanalen van Donald en Melania Trump. Ook met het aanpassen van de website van het Witte Huis werd haast gemaakt: vanaf het moment dat Trump president was, was de sectie klimaatverandering verdwenen. Datzelfde geldt voor de pagina’s over burger- en LHBTQ-rechten.

Geef een reactie

Laatste reacties (261)