39

Vaarwel Madiba

De twaalf mooiste eerbetuigingen in de media aan de grote Nelson Mandela

Sinds het verdrietige nieuws van het overlijden van vredesheld Mandela donderdagavond bekend werd, zijn wereldwijd voorpagina’s leeg gemaakt om – terecht – de laatste eer te bewijzen aan de man die genade kwam te belichamen. Hieronder de meest lezenswaardige bijdrages op een rij, in willekeurige volgorde.

1. The Huffington Post: opent prachtig met bovenstaande afbeelding. Op de website lees je een eerbetoon van een andere grootheid, Muhammad Ali, voor wie Mandela grote bewondering koesterde. 

2. The International New York Times: schreef een uitgebreid in memoriam voor de overleden staatsman. Zeer de moeite waard voor lezers die meer informatie willen dan alleen de highlights.

3. Vrij Nederland: maakte een indrukwekkende special die gratis downloadbaar is, waarin zij proberen in beeld te brengen wat zijn impact was op de wereld, en Nederland in het bijzonder.

4. The New Statesman: John Pilger beschrijft hoe hij de grootheid interviewde en waarschuwt de wereld zorgvuldig om te gaan met zijn nalatenschap. ‘Nelson Mandela’s greatness may be assured – but not his legacy

5. The New Yorker: het magazine dat bekend staat om zijn prachtige covers deed zijn reputatie eer aan met de voorpagina van volgende week. ‘Madiba’ werd ontworpen door Kadir Nelson, lees hier het verhaal achter het krachtige beeld.

6. Mother Jones: schreef een epitaph in zijn eigen woorden. Verzameld uit speeches, brieven en verklaringen door de jaren heen.

7. The Guardian: Gary Younge probeert het nalatenschap van Mandela te duiden in een opiniestuk waarin hij de man van de mythe losmaakt. ‘Mandela was never a revolutionary, always a radical

8. Omroep Gelderland: schrijfster Conny Braam (65) had enkele weken na zijn vrijlating in 1990 een ontmoeting met Nelson Mandela en beschrijft haar ervaring tot op het detail van haar knikkende knieën. 

9. Helen Zille: de leider van de Democratic Alliance – de grootste oppositiepartij in Zuid-Afrika – schrijft op de website van haar partij een eerbetoon aan de man die het ANC groot maakte, zonder ook maar één woord vuil te maken aan het wanbestuur van de huidige partijleiding.

10. RTV Noord-Holland: brengt het ontroerende nieuws van een Haarlemse vader die Mandela eerde door zijn pasgeboren zoon de naam ‘Nelson’ mee te geven.

11. Buzzfeed: maakte een lijstje van confronterende Mandelacitaten die vandaag waarschijnlijk minder gedeeld zullen worden door regeringsleiders dan zijn bekende, zalvende woorden. ‘7 Nelson Mandela Quotes You Probably Won’t See In The U.S. Media

12. Die Burger: poste op haar website een lijst van acht liedjes waarin Mandela centraal staat. Van The Specials tot aan Brenda Fasie. ‘Madiba: inspirasie vir musiek

cc-foto: Michael Gallagher en screenshot Huffpo

Geef een reactie

Laatste reacties (39)