54

Vader Maxima in Nederland aangeklaagd

UPDATE: Nederland mag Zorreguieta door gewijzigde wet nu wel vervolgen ... Máxima had nieuwe aangifte kunnen voorkomen

Nabestaanden van de verdwenen Argentijn en linkse huisarts Samuel Leonardo Slutzky hebben de vader van prinses Máxima in Nederland aangeklaagd. Dat melden de advocaten van Jorge Zorreguieta vandaag. In de periode 1976-1981 bekleedde hij een hoge positie binnen het regime dat betrokken was bij de verdwijning van duizenden personen.

Door een gewijzigde wetgeving mag Nederland Jorge Zorreguieta nu wel vervolgen. In 2001, toen Máxima nog niet met kroonprins Willem Alexander getrouwd was, had Nederland nog geen rechtsmacht om over die zaak te beslissen.

Slutzky zou op 22 juni 1977 in zijn huis in Argentinië zijn opgepakt en meegenomen. Daarna is er niets meer van hem gehoord. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld maakt Zorreguieta zich tot op de dag van vandaag schuldig aan het misdrijf gedwongen verdwijning: 

Duizenden personen zijn in Argentinië door toedoen van het regime waarvan Zorreguieta actief lid was en waarmee hij zich vereenzelvigde, verdwenen. Familieleden en vrienden dragen niet alleen nog steeds het verlies van hun dierbaren, maar verkeren ook nog altijd in martelende onzekerheid over hun precieze lot”, licht de advocate toe.

Zorreguieta heeft een hoge positie bekleed in een misdadig regime en was in de gelegenheid afstand te nemen van het misdadige beleid. Op geen enkel moment heeft hij in die richting stappen ondernomen”, benadrukt Zegveld. “Maar het gaat verder. Zorreguieta blijft tot nu toe weigeren verantwoordelijkheid te nemen of informatie te verschaffen. Zorreguieta is vanwege zijn familiebanden regelmatig in Nederland. Ook daarom is vervolging in Nederland van ‘deze bijzonder ernstige feiten’ geboden”, stelt Zegveld.

Update 17.15

Achter de aangifte zit Alejandra Slutzky samen met haar dochter Ewa en Matte Mourik, zoon van de inmiddels overleden oud-diplomaat Maarten Mourik die in 2001 ook aangifte deed tegen Zorreguieta. Zo is te lezen in Vrij Nederland. Alejandra is na de verdwijning van haar man samen met haar dochter en broer naar Nederland gevlucht.
De drie hebben samen net als Mourik gewalgd van de publiekelijke optredens van Jorge Zorreguieta die bij gelegenheden als de doop van Máxima’s dochters, naast de koningin mag zitten. In een brief naar Máxima schreef Alejandra:

Het is voor ons allen echt te pijnlijk om te zien hoe deze mensen van een rijk leven genieten terwijl de slachtoffers waar ze verantwoordelijk voor zijn, nog steeds geen graf of recht hebben gekregen.

Die brief leidde uiteindelijk tot een uitnodiging op de Eikenhorst. Alejandra sprak daar met Máxima en herhaalde haar verzoek om haar vader niet meer in het openbaar op te laten treden. “De prinses zei dat ze daar begrip voor had en beloofde haar best te doen. Maar daar is dus niet veel van terecht gekomen.”

AD: Zorreguieta opnieuw aangeklaagd voor verdwijningen
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (54)