88

‘Vader pleegde zelfmoord wegens uitzetting’

Probeerde afgewezen asielzoeker uit Burundi met wanhoopsdaad kinderen te redden?

Een asielzoeker uit het door de bloedige strijd tussen Hutu’s en Tutsi’s verscheurde Afrikaanse land Burundi heeft maandag zelfmoord gepleegd. De weduwnaar die zijn vrouw verloor bij het oorlogsgeweld zou na een verblijf van 5 jaar in Nederland gedwongen uitgezet worden. Hij laat een zoon van 14 en een geadopteerde dochter van 12 na.

Alain Hatungimana (36) wordt omschreven als een man die erg op zichzelf was. Het AD (papieren editie) meldt dat vrienden en kennissen van de man ervan overtuigd zijn dat de man zelfmoord heeft gepleegd omdat hij geen andere uitweg zag nu uitzetting dreigde. Hij zou tegen een vriendin hebben gezegd dat zijn leven afgebroken werd. De gemeente Culemborg had in augustus nog aan minister Leers gevraagd of het gebroken gezin in Nederland mocht blijven. De minister gaf geen gehoor aan het verzoek.

Mogelijk heeft de man een einde aan zijn leven gemaakt om te voorkomen dat zijn kinderen worden uitgezet naar Burundi waar onder de 8 miljoen inwoners nog steeds spanningen zijn. Het land dat bijna zo groot is als Nederland behoort tot de armste ter wereld. Of de kinderen, nu wezen, in Nederland mogen blijven is onduidelijk. Het ministerie wilde daar geen antwoord op geven, schrijft het AD.

cc-foto: Paul

Geef een reactie

Laatste reacties (88)