4

Vader smeekt Facebook om beelden overleden zoon

Ontroerende video voor het recht op herinnering

Als is geverifieerd dat een Facebook-gebruiker is overleden sluit de sociale netwerksite de bewuste account af. Niemand kan er dan meer bij, ook de ouders niet. John Berlin verloor totaal onverwacht zijn 21-jarige zoon in 2012 door een natuurlijke doodsoorzaak.


Sindsdien heeft hij volgens eigen zeggen Facebook talloze malen benaderd om bij de account van zijn zoon te kunnen. Gewoon om zijn foto’s en filmpjes te kunnen zien, zoals iedereen die van elkaar kan bekijken. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Facebook maakt het bedrijf voor alle accounts video’s van 1 minuut waarin de hoogtepunten uit de eigen tijdlijn zijn te zien.

Berlin besloot een video te maken waarin hij Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, oproept hem de film van zijn zoon te geven. Als aandenken, als iets om naar te kijken. Meer niet. De wanhopige vader, die tijdens zijn pleidooi in tranen uitbarst, zegt te hopen dat de vdieo viral gaat en zo Facebook weet te bereiken. Dat is zeker gelukt. Binnen 24 uur haalt de video bijna een miljoen kijkers. Facebook heeft beloofd in actie te komen.

Dat is mooi en aangrijpend. Maar de echte vraag is natuurlijk: Waarom mogen nabestaanden van Facebook niet bij de spullen van hun overleden dierbaren? En welk recht heeft het bedrijf rouwende mensen die herinneringen te onthouden?

Geef een reactie

Laatste reacties (4)