74

Vaders Syriëgangers: ‘Nederland verantwoordelijk voor vertrek kinderen’

Sommige ouders hoorden van de politie 'Maak je niet druk', waarna hun kind alsnog naar Syrië afreisde 

Vaders van verschillende Syriëgangers stellen de Nederlandse staat aansprakelijk voor het vertrek van hun kinderen met soms de dood als gevolg. Volgens advocaat Michael Rupertie die de vaders vertegenwoordigt, is de overheid tekort geschoten door informatie die voorhanden was niet te gebruiken. Er zal aangifte worden gedaan namens Mohammed Nidalha, vader van een Syrieganger die de autoriteiten waarschuwde maar zegt niet gehoord te zijn. De politie in Turkije hield zijn zoon wel aan maar liet hem erna weer vrij. Nu vecht zijn zoon in Syrië voor IS.

De vaders van de Nederlandse Syriëgangers zeggen op tijd alarm te hebben geslagen bij verschillende overheidsdiensten maar dat de overheid niet ingreep. De kinderen werden niet tegengehouden en konden zo afreizen. Volgens de vaders had de staat de paspoorten van de jongeren kunnen innemen of de jongeren in de cel kunnen plaatsen.

Advocaat Michael Ruperti

We moeten starten met een aangifte bij de Rijksrecherche om vast te stellen welke overheidsdiensten nalatig zijn geweest: de inlichtingendiensten, politie, justitie of gemeenten. Tegen sommige ouders is gezegd: ‘Maak je niet druk’, terwijl hun kinderen tóch konden vertrekken.

Ondertussen werd vrijdag bekend dat Syriëgangers die juist terugkeren naar Nederland op problemen stuiten bij hun reintegratie in de samenleving nadat ze hun straf of behandeling hebben afgerond. Dat stellen terrorismedeskundigen Beatrice de Graaf en Daan Weggemans in hun boek ‘Na de vrijlating’.

Steeds meer mensen hebben vastgezeten, vaak zonder dat het lukte ze veroordeeld te krijgen. Ondertussen geef je ze wel een stigma. Wat gebeurt er met hen als ze weer zijn vrijgelaten? Denk maar niet dat een werkgever ze zomaar terugneemt. Ik schrok ervan dat er over deze vraag vaak niet was nagedacht.

Premier Rutte zei eerder in een RTL-debat dat wat hem betreft uitgereisde jihadisten beter kunnen sneuvelen. In 2014 waren verschillende vaders van Syriëgangers nog te gast bij Pauw en deden daar hun verhaal.

Algemeen Dagblad: Vaders jihadgangers klagen Nederlandse staat aan

NOS: Vader van Syriëganger klaagt Staat aan

Trouw: Hulp voor ex-jihadist blijft uit

Foto: Still uit reportage NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (74)