Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vakantiefiles mijden? Gebruik een papieren wegenkaart

  •  
11-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vab_300.jpg
Wie routes echt kent, weet beter te ontsnappen aan verkeerschaos
Automobilisten die op vakantie gaan vertrouwen veelal blind op hun gps. Daardoor belanden ze allemaal in dezelfde files. Zelfs de zogenaamd ‘slimme’ navigatie-systemen die weten waar het druk is, zijn niet zo goed in navigatie als iemand met een wegenkaart en gezond verstand.
De gps heeft goeddeels een einde gemaakt aan een van de meest hardnekkige conflicten die de Westerse wereld in vakantietijd kent: het geruzie op de voorbank tussen de bestuurder (veelal man) en de bijrijder met de kaart (veelal vrouw). De gps is de automatische bemiddelaar waar sinds enige jaren beide partijen op vertrouwen. Dat brengt weliswaar vrede over de te kiezen routes maar de reis duurt daardoor in drukke periodes ook langer en de reizigers hebben meestal geen flauw benul van de route die ze afleggen.
De VAB, de Belgische ANWB, deed een test. Vanuit het Vlaamse Zwijndrecht ondernamen drie auto’s een tocht naar een vakantiebestemming 100 kilometer boven Bordeaux. De route loopt dwars door de verkeersjungle rond Parijs, althans dat menen de navigatiesystemen. Er is wel een goed en sneller alternatief maar dat vertelt de gps je niet.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.