87

Vakantieflirt coalitie met D66 mislukt

UPDATE Premier Rutte: Coalitie nam niet het initiatief ... D66-leider Pechtold houdt zich op de vlakte ... Gesprekken Pechthold met Samsom en Zijlstra - over deelname PvdA/VVD-coalitie - op niets uitgelopen

De regeringscoalitie krijgt er een fikse kluif aan om haar plannen door de eerste kamer te kunnen loodsen, daarom voerde Halbe Zijlstra en Diederik Samsom deze zomer verkennende gesprekken met D66, over een mogelijke toetreding tot het kabinet. Die gesprekken zijn op niets uitgelopen, dit bevestigen Haagse bronnen donderdag. Het CDA zou ook benaderd worden, maar tot een gesprek met CDA-leider Buma is het uiteindelijk niet gekomen.

Dit artikel is bijgewerkt. Updates leest u onderaan. Het gesprek aan het strand van Scheveningen zou vooral zijn vastgelopen op de vrees van Samsom dat belangrijke PvdA-standpunten in het regeerakkoord geschrapt zouden worden. Hij zou ook bang zijn dat het sociaal akkoord zou worden opengebroken. Het CDA is na de mislukte verkenningen niet meer benaderd.

Update
Premier Rutte heeft donderdag ontkend dat de coalitie het initiatief heeft genomen tot gesprekken over een eventuele uitbreiding. Of deze gesprekken überhaupt hebben plaatsgevonden wilde hij niet zeggen, schrijft de Volkskrant:

Rutte liet weten dat volgens hem de coalitie goed draait en is uitbreiding dus niet nodig. Dat ze in de Senaat geen meerderheid heeft, betekent dat het kabinet daar hard moet werken om voldoende steun voor zijn plannen te krijgen, zei hij.

D66-leider Alexander Pechtold wilde volgens de krant niet direct ingaan op de vraag of hij geheim overleg heeft gevoerd met de coalitie over toetreding van zijn partij tot het kabinet. Pechtold erkende wel dat er gesprekken zijn geweest met de coalitie, maar die zouden over de inhoud van het beleid zijn gegaan.

Volkskrant: Rutte: geen initiatief voor grotere coalitie

Volkskrant: Pechtold vaag over geheime coalitiegesprekken

Geef een reactie

Laatste reacties (87)