10

Vakantieganger bleef in Nederland, maar gaf niks uit

Oproep oud-staatssecretaris Heemskerk heeft maar voor de helft gewerkt

Oud-staatsecretaris Frank van Heemskerk riep Nederlanders vorig jaar op om vakantie te vieren in eigen land. In 2009 deden zij dit, maar de inkomsten voor Nederland uit het toerisme vielen toch flink lager uit dan het jaar ervoor, zo bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zowel Nederlanders als buitenlanders die een bezoek brachten aan ons land gaven minder geld uit. Dat meldt De Pers dinsdag.

Volgens het CBS ligt het voor de hand dat dit door de economische crisis komt. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) is de teruggang in de totale toeristische inkomsten vooral veroorzaakt doordat mensen minder de grens overgingen en dus minder uitgaven bij het reisbureau. Maar ook de promotieclub van het Nederlands toerisme erkent dat grote bezoekersaantallen in Nederland het gemis aan inkomsten, doordat mensen de hand op de knip houden, niet kan compenseren.

Voor dit jaar verwacht het NBTC dat zowel het aantal buitenlanders dat naar Nederland komt als het aantal Nederlanders dat in eigen land blijft, zal aantrekken.

Het NBTC verwacht ook dat meer bezoekers dit jaar daadwerkelijk zorgen voor meer inkomsten voor de sector.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)