Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vakbeweging: Geen loonmatiging in ruil voor pensioenakkoord

  •  
11-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Vakbeweging300.jpg
Minister Kamp (Sociale Zaken) wil nu nog voorwaarden stellen aan het AOW-akkoord. FNV, CNV en MHP vinden dat het onverkort moet worden uitgevoerd
De drie vakcentrales FNV, CNV en MHP willen niet dat het reeds gesloten pensioenakkoord bij de huidige loonbesprekingen weer wordt opengebroken. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) donderdag. De bonden zullen geen loonmatiging accepteren in ruil voor de uitvoering van het akkoord door het kabinet. Dat akkoord moet onverkort worden overgenomen, aldus FNV Abvakabo-vooriztter Edith Snoey en bestuurder Eddy Haket van MHP.
Het FD schrijft dat de bonden nu in het geweer komen, omdat minister van Sociale Zaken Henk Kamp het akkoord blijkt te zien als een basis voor “een breder sociaal akkoord” tussen kabinet, werkgevers en vakbeweging. Hij meent dat afspraken over loonmatiging en verhoging van de arbeidsdeelname van ouderen en arbeidsgehandicapten hierbij horen.
Kamp wil loonmatiging in de marktsector omdat het kabinet de ambtenaren twee jaar op de nullijn wil zetten. De vakbonden verzetten zich daar fel tegen. Ze willen geen loonmatiging beloven in ruil voor een volledige overname van het pensioenakkoord door het kabinet. De bonden willen, het liefst samen met de werkgevers, de minister vragen het akkoord onverkort te omarmen zonder aanvullende voorwaarden en onderhandelingen, aldus het FD.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.