8

Vakblad huisartsen zwicht voor geld farmalobby

In een gesponsorde bijlage raden artsen gepatenteerde diabetesmedicijnen aan tegen richtlijn huisartsengenootschap in want 'winstgevender' ... Mogelijk gevaarlijke bijwerkingen

Begin 2015 heeft de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) een door de farmaceutische industrie gesponsorde bijlage toegevoegd aan het eigen vakblad Huisarts & Wetenschap. In de bijlage leverden artsen kritiek op de NHG-richtlijn voor diabeteszorg, die NHG-huisartsen ontraadt om nieuwe diabetesmedicijnen voor te schrijven.

In de Zembla-aflevering van woensdagavond zeggen deskundigen dat de ‘oude’ medicijnen prima werken, maar de industrie meer geld kan verdienen aan de nieuwe medicijnen. Dit omdat er op de oude medicijnen geen patent meer rust en op de nieuwe wel.

NHG voorzitter Rob Dijkstra is achteraf kritisch over zijn eigen besluit de advertentiebijlage toe te laten, maar zegt het geld nodig te hebben om het blad in leven te houden.

Die zijn nodig om het blad draaiende te houden, de uitgever geeft ook aan dat ze zonder advertenties dit blad niet kunnen draaien, dat is een gegeven. Achteraf gezien, als we kijken naar de tekst die er in staat, hadden we het natuurlijk moeten tegenhouden.

De twee Nederlandse artsen die in de bijlage aan het woord komen, hebben in 2012 en 2013 geld ontvangen van verschillende farmaceutische bedrijven voor lezingen en advieswerk, niet voor het schrijven van de stukken zelf. Dat blijkt volgens Zembla uit het Transparantie Register.

De nieuwe diabetesmedicijnen zijn omstreden omdat ze duurder zijn dan de oude, de bijwerkingen op de lange termijn nog onbekend zijn en er aanwijzingen zijn dat ze een verhoogd risico geven op alvleesklier-ontsteking/kanker en hartfalen. Reden voor de NHG om de nieuwe medicijnen niet op te nemen in de richtlijn.

Huisarts Bas Houweling reageert in Zembla verontrust op de gesponsorde bijlage.

Ik was geschokt. Dat heb ik niet eerder gezien, dat het NHG een bijlage erin stopt over een ziektebeeld dat zo enorm gestuurd is, dat het ervan afdruipt. Waarin de NHG standaard eigenlijk wordt weggeschreven met kul argumenten.  Dat moet je niet willen.

In Nederland hebben bijna 1 miljoen Nederlanders diabetes, ook wel bekend als suikerziekte. Een grote markt dus voor medicijnfabrikanten.

ZEMBLA: ‘Bitterzoete suikermedicijnen’, woensdag 18 maart 2015 om 20.25 uur bij de VARA op NPO 2

Geef een reactie

Laatste reacties (8)