Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vakbond: Geef marechaussee in Den Haag grotere wapens

  •  
14-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
574 keer bekeken
  •  
kmar_300.jpg
Medewerkers Koninklijke Marechaussee willen met grover geschut terroristen te lijf kunnen gaan, mocht het zover komen
De marechaussees die de wacht houden bij de Tweede Kamer, willen dat voortaan met grotere wapens doen dan nu het geval is. Met hun huidige schietijzers voelen zij zich “een schietschijf voor terroristen”, zo zegt de militaire vakbond VBM.
De medewerkers van de Koninklijke Marechaussee die sinds begin dit jaar het Tweede Kamergebouw bewaken, zijn op dit moment uitgerust met een Glock 17, een vergelijkbaar type pistool met dat wat door politieagenten wordt gedragen. Dat is niet genoeg, vinden ze. Ze willen graag een automatisch wapen. 
‘Kijk naar de aanslagen in Parijs,’ zegt Jean Debie, voorzitter van de VBM. ‘Wanneer de marechaussee met dat geweld wordt geconfronteerd, maken ze geen enkele kans’. De mening over het huidige wapen wordt gedeeld door Erik Jurriëns, voorzitter van de Onafhankelijke Defensiebond: ‘De kogel is dezelfde als een politiekogel. Terroristen dragen kogelwerende vesten en die kogel blijft daarin hangen.’ 
Het is overigens niet zo dat de marechaussees de gewenste machinegeweren nog moeten aanschaffen. Die grotere wapens liggen, omdat ze er zo bedreigend uitzien, in de auto’s die verderop geparkeerd staan. Niet heel handig, vindt Debie, want: ‘Als er echt stront aan de knikker is, kun je daar natuurlijk nooit op tijd bij’.
De vakbond wijst met de beschuldigende vinger naar de Haagse burgemeester Van Aartsen. Die zou de machinegeweren niet in het straatbeeld vinden passen. Dat is niet het geval, aldus Van Aartsen zelf. Volgens de burgemeester is de bewapening afhankelijk van het dreigingsbeeld zoals het wordt vastgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Van Aartsen heeft aldus niets met de bewapening te maken, dat wordt bepaald door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het ministerie verwijst echter weer terug naar de marechaussee zelf. En de marechaussee? Die wil geen uitspraak doen over de bewapening. 
Bron: Omroep West Cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.