33

Vakcentrales willen banenplan

Rutte komt belofte niet na

Nederland zou als de wiedeweerga een ambitieus banenplan moeten opstellen, zoals afgesproken op de vorige Europese Top eind juni. Dat zeggen de drie vakcentrales FNV, CNV en MHP in een brief aan premier Rutte.

De vakcentrales schrijven de brief aan de vooravond van het debat van vandaag in de Tweede Kamer over de Eurotop van volgende week. Daar staat opnieuw de werkloosheid op de agenda. Op de site van de FNV schrijven ze:

Op de vorige Eurotop hebben staatshoofden en regeringsleiders afgesproken dat ze vóór de volgende bijeenkomst ambitieuze en precieze nationale banenplannen zouden ontwikkelen. Dat gebeurt in het kader van het aangenomen ‘Pact voor groei en banen’. Daarin zijn de maatregelen vastgelegd die de lidstaten en de Europese Unie moeten nemen om de groei, de investeringen en de werkgelegenheid te bevorderen en Europa’s concurrentievermogen te verbeteren. Deelnemende landen beloofden plechtig hun nationale banenplannen snel te zullen uitvoeren en voor de volgende top ambitieuzere en preciezere plannen op te stellen.

De drie vakcentrales zeggen teleurgesteld te zijn dat hiervan in Nederland nog steeds niets terecht is gekomen:

Met meer dan 25 miljoen werklozen in Europa en ook in Nederland een oplopende jeugdwerkloosheid vragen FNV, CNV en MHP u dringend erop toe te zien dat ook Nederland werk maakt van het banenplan.

Voorzitter Jaap Smit van de CNV is niet te spreken over de opstelling van Rutte. Hij zegt tegen Nu.nl:

Rutte heeft gezegd dat een banenplan in Nederland niet nodig is, omdat het in ons land vergeleken met andere Europese landen wel meevalt. Maar met de toenemende jeugdwerkloosheid en weinig werk voor ouderen en allochtonen, is een banenplan voor Nederland ook echt noodzakelijk.


Volg Joop op
Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)