12

Vaker rechtspraak zonder rechter

Justitie wil 'supersnelrecht' vaker toepassen ... OM gaat aanklagers naar politiebureau sturen om straffen op te leggen bij 'lichte criminaliteit'

Aan rechtspraak hoeft niet altijd een rechter te pas te komen. Voor kleine vergrijpen mag het Openbaar Ministerie al zelf straffen opleggen. Dat moet vaker gebeuren, vindt Justitie. Daarom moet op ieder politiebureau een officier van justitie komen, die dit supersnelrecht kan toepassen. Dat zegt OM-topman Herman Bolhaar vrijdagochtend op Radio 1.

Slachtoffers moeten schade die dieven, vandalen of geweldplegers hebben aangericht binnen twee tot drie dagen vergoed krijgen, zegt Bolhaar bij Radio 1. “Daders en samenleving moeten merken dat er wat wordt gedaan aan kleine criminaliteit.”
Een proef in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven is volgens de OM-topman een succes. Het werkt als daders merken dat er meteen wordt gereageerd, zegt hij. 

Bolhaar wil ook advocaten op het bureau, zodat een verdachte ook een goede verdediging heeft. “We zijn hierover in nauw contact met de advocatuur. Er wordt over nagedacht.”

Gelukkig blijft het blijft voor verdachten ook gewoon mogelijk om naar de rechter te stappen als ze het niet met het OM eens zijn.

Radio 1: OM: Eerste hulp bij criminaliteit

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)